Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Elevii care chiulesc se pot trezi cu Poliția acasă. Amenzile pe care le riscă părinții

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cine chiulește de la şcoală se poate trezi cu poliţia acasă. Se întâmplă în Galaţi, unde poliţiştii locali au depistat elevii cu zeci sau sute de absenţe şi, rugaţi de profesori, au mers să discute cu părinţii.

Iar în unele cazuri au dat amenzi. România este pe locul 2 în Europa la abandonul școlar.

Imagini Poliția Locală Galați: "Poliţist: Copilul dumneavostra nu mai frecventează cursurile instituţiei de învăţământ. Mama: Nu prea s-a dus! Era frig, se simţea rău. Poliţist: De ce nu s-a dus? Mama: Acum se duce. E prin casă, pe aici."

Într-o singură lună, 20 de elevi dintr-o singură clasă au adunat aproape 700 de absențe. Profesorii au apelat la poliţiştii locali să ia legătura cu familia, în încercarea de a reduce abandonul şcolar.

Imagini Poliția Locală Galați: "Poliţist local: Obligaţia dumneavoastră ca şi părinte, ca şi tutore, este să vă asiguraţi că copilul merge la şcoală. Mama: O să se ducă. Poliţist: Sancţiunea contravenţională este de la 100 la 1.000 de lei."

Citește și
mama copil
Cazul copiilor fără cazare în excursie. Reacția unei mame întrebate dacă știa de condiții

Până acum, poliţiştii locali au aplicat 30 de amenzi.

Petrică Hahui, comandant Poliţia Locală Galaţi: "Pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă. În afară de contravenţie, poate fi părintele tras la răspundere şi pentru săvârşirea infracţiunii de "împiedicare a accesului la învăţământ"." În unele şcoli, situaţia este îngrijorătoare.

"Uitaţi, 685 de absente. 106 absențe într-o lună, un elev care ne spune că este plecat în străinătate. Nimeni nu vine să facă o cerere de transfer în străinătate."

Prof. Nicolae Ciocan, Şcoala nr. 15, Galaţi: "Ne-am dus noi după ei, i-am înştiinţat, pe noi oricum nu ne mai băga în seamă. Nici nu îi poţi exmatricula. El rămâne repetent pentru că, la sfârşitul anului, primeşte nota 4 la purtare, sau 2, în funcţie de numărul de absențe, că regulamentul spune că la fiecare 10 absente nemotivate îi scădem un punct la purtare, rămân repetenţi şi îi avem înscrişi şi anul următor, şi anul următor."

Dacă elevii rămân repetenţi şi depăşesc cu 3 ani vârsta corespunzătoare clasei în care sunt, ei trec la învăţământul cu frecvenţa redusă. Dacă trec cel puţin 4 ani, sunt integraţi în programul "a doua şansă".

Potrivit cifrelor de la Eurostat, în fiecare an în România, peste 270.000 de elevi abandonează şcoală.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult