Echitaţia a câştigat tot mai mulţi adepţi în rândul copiilor din România
Your browser doesn't support HTML5 video.
Părinţii care îşi permit să plătească abonamente de sute de lei şi-au înscris copiii că să prindă încredere în ei şi nu în ultimul rând, pentru o postură corectă.
La Aiud, în judeţul Alba, doi soţi îi învaţa pe copii să preţuiască natura şi animalele. Au 6 cai special dresaţi de care învăţăceii s-au ataşat. Copiii fac călărie de plăcere, dar şi pentru a-şi învinge fricile. Maria are 11 ani şi de câţiva ani este nelipsită din manej. Maria: "Mă simt mult mai sigură pe mine şi simt că pot face mult mai multe". Ema: "Când sunt pe cal mă simt foarte liberă şi fericită, e o senzaţie de nedescris". Csilla Balogh – hipoterapeut: "Sunt foarte mulţi copii care doresc să vină la terapie, la călărie faţă de anul trecut a crescut, putem spune cu 25%. Aleg findcă au obsevat că le dă mai mult încredere în sine aici copiii îşi găsesc un prieten şi sunt fericiţi".
Într-un alt centru de echitaţie, din Cluj-Napoca, deşi are doar 3 ani, Sela s-a îndrăgostit de plimbările cu poneiul Nemo.
Părinte: "Am început doar printr-o vizită scurtă, ca să vedem caii, să le dăm câte un măr, a doua oară când am venit a prins curaj, s-a urcat pe cal, i-a plăcut şi de atunci continuăm să venim".
Ca să facă față valului de cereri, cei 6 instructori lucrează de la 10 dimineaţa până la 9 seara.
Ioana Drăgan, Instructor de Echitație: "De când a început pandemia, avem cereri mult mai multe decât înainte. Căluţi avem pentru toate vârstele, şi ponei, şi căluţi pentru oameni mari".
O sesiune durează o jumătate de oră şi costă aici 45 de lei. Cei 15 cai de rasă ai centrului sunt pregătiţi atât pentru cursuri de relaxare, cât şi pentru sport de performanţă.
Teodora Suciu: "Hiske are 19 ani şi este vedetă printre copii. După o carieră lungă, calul de rasă friziană este acum răsfăţat de îngrijitori, iar pe lângă plimbările în manej are parte şi de adevărate sesiuni foto".
Într-un complex de pe Valea Avrigului, la 40 de km de Sibiu, puștii pot merge în drumeţii călare.
Brijitte Schmidt: "Chiar l-aş descrie sufletul meu pereche! Și dacă nu mă simt bine şi dacă mă simt bine, el mă ajută la multe chestii, îmi dă motivaţia!"
Oricine poate învăţa să meargă călare, la trap, după 10 şedinţe, dacă are o condiţie fizică bună. Să nu uităm însă de costurile cu echipamentul care nu sunt simbolice. Dimpotrivă.