Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Două sute de clădiri din București, cu risc seismic mare, vor fi expertizate. Una i-a aparținut lui Nicolae Petraşcu

Your browser doesn't support HTML5 video.

Două sute de clădiri din Bucureșți, vulnerabile în cazul unui cutremur, vor fi expertizate pentru a putea începe consolidarea lor. Asta după ce Primăria Capitalei a semnat un acord cadru care dă undă verde procesului.

Cele 200 de edificii însumează un total de 500 de mii de metri pătrați care vor fi verificați. Sunt clădiri despre care experții știu că sunt extrem de vulnerabile, dar care nu au o expertiză tehnică, motiv pentru care nu a fost permisă consolidarea lor.

Pe o porțiune de aproximativ 100 de metri dintr-o stradă, aproape toate clădirile se pot prăbuși în cazul unui cutremur. Doar una a fost însă expetizată și încadrată la categoria 1 de risc. Este vorba despre clădiri construite începând cu anii 30 până în anii 60.

Edmond Niculușcă, director adjunct AMCCRS: ”Toate astea din nefericire, dacă nu intervenim asurpa lor, vor avea probleme mari în cazul unui cutremur.”

În Piața Romană, la colț cu strada Mendeleev se află o clădire care îți fură ochii la prima vedere, prin masivitate și stilul arhitectural românesc. Are nevoie urgență de consolidare, dar nu a fost niciodată verificată. Este una dintre cele 200 de clădiri care intră în acordul cadru recent semnat.

Este una dintre clădirile ridicate de vestitul arhitect Ion Mincu, Casa i-a aparținut lui Nicolae Petraşcu, fost diplomat, scriitor și istoric de artă. Deși este inclusă pe Lista monumentelor istorice, ea nu a mai fost îngrijită, așa cum s-a întâmplat cu multe imobile valoroase din punct de vedere istoric şi architectural, amplasate în această zonă protejată a capitalei.

În Bucureșți sunt peste 2.000 de clădiri cu risc seismic sau încadrate în categorii de urgență, potrivit datelor oficiale. Cifra nu este însă una reală, numărul imobilelor cu structura afectată fiind mult mai ridicat, dar nu se știe exact care ar fi acesta, deoarece trebuie expertizat tot fondul construit, inclusiv blocurile construite în perioada comunistă.

Edmond Niculușcă, director adjunct AMCCRS: ”Poate cel mai mare efort de expertizare tehnică pe care îl face Primăria Capitalei în ultimii 20 ani. Nu se poate începe procesul de consolidare fără expertizarea tehnică a clădirii. Pentru că expertizarea stabilește gradul de risc seismic. Urmează să dăm în execuție în următoarele 6 luni undeva la 10 imobile.”

De la Revoluţie până acum au fost consolidate peste 30 de clădiri în Bucureşți, în condiţiile în care oficial sunt 363 cu bulină, și au nevoie de consolidări mii de edificii. În cazul unui cutremur major, 1 din 4 bucureşteni ar fi afectat, conform unui studiu al Băncii Mondiale și am vorbi de cel mai probabil de zeci de mii de victime.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult