Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Documentar TV5Monde, despre modul în care BOR influențează politica și viața socială din România

Canalul TV5Monde a difuzat în cadrul seriei ”Tabuuri și interdicții” un documentar despre modul în care Biserica Ortodoxă Română influențează politica și viața socială din țară.

În documentarul realizat de François Normandin și difuzat de TV5Monde pe 17 septembrie 2018, francezii prezintă  Biserica Ortodoxă Română ca pe ”o nouă față represivă care a înlocuit comunismul după 1989 pentru a impune propriile tabuuri și interdicții societății române.” Puteți urmări întreg documentarul în limba franceză aici!

”După căderea dictaturii comuniste, Biserica Ortodoxă a revenit în forţă pe scenă publică din România, impunându-se că principala busola morală a ţării. Sub influenţa acesteia, proiecte precum educaţia sexuală în şcoli au fost stopate cu consecinţe grave asupra societății”, se arată în documentar.

”România a ajuns să cunoască una dintre cele mai mari rate a sarcinilor printre adolescente din UE și totodată o creștere a violențelor sexuale. În tot acest timp, în cartierele cele mai sărace, țiganii rămân pradă unor prejudecăți dure”, comentează francezii.

Citește și
Patriarh
Plângere contra Patriarhului Daniel, acuzat de xenofobie și rasism. Răspunsul BOR

”O coaliţie de forţe conservatoare, numită “Coaliţia Pentru Familie”, vrea să înscrie în Constituţia României o definiţie strict heteronormativă a conceptului de familie, pentru a împiedica orice formă de căsătorie între persoanele de acelaşi sex.

În România, căsătoria dintre persoane de acelaşi sex este în prezent interzisă prin Codul Civil, iar parteneriatul civil nu este recunoscut, lăsând minorităţile sexuale - şi toţi cei care nu vor să accepte tradiţionala ordine familială - complet fără acoperire juridică. În tot acest timp, în cartierele cele mai sărace, o altă minoritate, de această dată etnică, îşi caută un loc în cadrul societăţii. După secole de discriminare, membrii comunităţii rrome încă se luptă pentru a fi acceptaţi ca cetăţeni cu drepturi egale în România. Însă prejudecăţi adânc implantate în mentalul colectiv, continuă să le impună numeroase interdicţii.” se arată în documentar.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult