Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Discuții la Guvern pe tema facturilor uriașe. Se ia în calcul revenirea la prețurile la energie reglementate de stat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe această temă a facturilor uriașe, care afectează atâtea familii și companii din România, se poartă discuții la Guvern.  

Premierul Nicolae Ciucă a chemat la consultări miniștri, lideri de sindicate și de asociații patronale, ca să analizeze împreună variantele propuse de liderii Coaliției.

Primele opțiuni puse pe masa Guvernului sunt reducerea cotei de TVA la energie de la 19% la 5%, dar și eliminarea certificatelor verzi din facturi. Vorbim despre acele certificate care atârnă greu la facturile pe care le plătesc populația și companiile la energie.

De cealaltă parte, s-au discutat alte două variante pentru criza energiei. Vorbim, în principal, despre o posibilă revenire la piața reglementată, adică la prețuri controlate, dar și despre continuarea actualei scheme de plafonare și compensare a facturilor.

Unii specialiști sunt de părere că această revenire la prețuri reglementate nu ar putea fi făcută anul acesta. Pe de altă parte, piața reglementată, revenirea la prețuri reglementate, este soluția găsită de sindicaliștii din zona energiei, dar și soluția propusă de reprezentanții mediului de afaceri.

Citește și
Facturile uriașe ar putea închide muzeele și teatrele. La Notarra, deja nu mai au bani pentru spectacole
Facturile uriașe ar putea închide muzeele și teatrele. La Notarra, deja nu mai sunt bani pentru spectacole
România va intra în recesiune dacă economia va mai scădea încă un trimestru

Aceștia susțin că o piață reglementată pentru 6 luni sau chiar 12 luni ar fi soluția pentru ca firmele să poată să suporte aceste costuri tot mai mari la energie.

Totodată, liderul PNL Florin Cîțu spunea că trebuie găsite măsuri urgente la actuala criză din energie, în contextul în care veștile din economie nu sunt deloc bune.

Institutul de Statistică a publicat date care arată că în ultimele 3 luni ale anului trecut economia a încetinit față de trimestrul anterior și că, dacă această tendință se va păstra, atunci România ar putea să aibă de-a face chiar cu o recesiune economică – asta înseamnă două trimestre consecutive de scădere economică.

La Guvern au fost primele discuții cu reprezentanții mediului de afaceri, dar și cu sindicaliștii. Pe de altă parte, ar trebui să aibă loc și o discuție între liderii Coaliției, pentru a se decide ce se va întâmpla de la 1 aprilie încolo, întrucât la acea dată expiră actualele măsuri decise de Guvern în domeniul energiei.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult