Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Jumătate dintre tinerii români vor să plece ”afară”, iar majoritatea nu iau în calcul o reîntoarcere în țară

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aproape jumătate dintre tinerii români de până în 35 de ani vor să plece din ţară în următorii cinci ani, arată un studiu european.

Cei mai mulţi caută un loc de muncă mai bine plătit sau ar pleca pentru studii, în timp ce alţii sunt sătui de felul în care funcţionează instituţiile statului. Dacă nu le merge bine, după ce pleacă, mulţi nu se întorc acasă, ci se mută într-o ţară mai bogată, conform analizelor sociologilor. Preferate sunt acum ţările nordice.

Cu astfel de gânduri, aproape un sfert dintre tinerii români spun că ar pleca din ţară în următorul an. Pe termen lung, lucrurile stau şi mai rău. Aproape jumătate se văd în străinătate peste cinci ani, arată un studiu european la care au participat 30.000 de tineri, 2.000 dintre ei români. Întrebaţi de ce vor să plece, tinerii români pun pe primul loc oportunităţile de lucru, apoi faptul au familie sau prieteni în alte ţări, iar un alt motiv este nemulţumirea faţă de instituţiile statului. Răspunsuri destul de diferite de ale tinerilor polonezi, de exemplu, care migrează de ce mai multe ori cu ajutorul agenţiilor de recrutare, în baza unui contract de muncă.

Tânăr: "Mai ales din colegii pe care îi am majoritatea vor să plece în afară. Nu prea ai unde să munceşti."

Tânăr: "Tot sistemul de guvernare, sistemul de învăţământ, sistemul de sănătate, în primul rând şi parcă nu-mi doresc să aştept să apară problemele ca să nu mai am ce să fac în momentul respectiv". Grav este că odată plecaţi, puţini tineri se mai şi întorc. Adrian Dan, sociolog: "Românii sunt sătui de micile aranjamente din România, de degringolada instituţională şi tot ceea ce înseamnă micul sistem corupt din România. Tinerii care sunt cu un nivel superior de calificare, care cunosc o limbă străină şi dacă până acum migraţia aceasta era cu reîntoarcerea în ţara mamă, în România, în momentul de faţă pleacă în Spania şi se gândesc să se nu se mai întoarcă în România, pleacă în Germania sau în ţările nordice".

Citește și
lei romanesti
Câştigul salarial mediu net a crescut în martie cu 15,5%, la 2.704 lei

Patru milioane de români sunt plecaţi în străinătate, potrivit estimărilor, iar ONU a plasat anul trecut România pe locul 2 în lume, la capitolul migraţie, după Siria.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult