Descoperiri arheologice importante la Galaţi. Ce a scos la iveală o echipă de specialişti
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
O echipă de specialişti a scos la iveală fundaţia unui turn de observaţie cu opt laturi, forma care nu a mai fost întâlnită în antichitate în Europa de Est.
În spaţiul aceleiaşi aşezări au mai fost găsite rămăşiţele unor locuinţe romane, dar şi trei şanţuri de apărare.
Toate vestigiile vor fi valorificate în cadrul unui muzeu care va fi construit chiar pe amplasamentul castrului, cu fonduri europene.
Gabriel Juganaru, arheolog: "Aici se afla turnul octogonal despre care vă vorbeam mai înainte. Ceea ce a mai rămas din el. Am degajat aici o porţiune de folie. El a fost acoperit integral, până la momentul când se va face restaurarea lui."
Săpăturile care au dus la descoperirea castrului roman de la Tirighina, de lângă Galaţi, au început încă din 1913 şi au trecut prin diferite etape. Rolul unui astfel de turn militar era unul strategic, mai ales că aşezarea romană se afla în apropiere de zona de vărsare a Siretului în Dunăre.
Gabriel Juganaru, arheolog: "Pe baza unor monede de la Antoninus Pius, îl datam undeva la mijlocul secolului ÎI, după Hristos, va fi cu siguranţă piesa centrală de valorificat aici, în castellum."
Arheologii au mai găsit şi o locuinţă de la începutul secolului al II-lea, după Hristos.
Gabriel Juganaru, arheolog: "Aici avem o locuinţă de suprafaţă, cu acoperişul prăbuşit, format din material tagular. Într-o latură a acestei locuinţe se poate vedea un canal, un sistem de canalizare."
Tot în apropiere de castru a fost găsit, în anii 70, mormântul lui Innocens, un ofiţer dac, în vârstă de aproximativ 30 de ani, aflat în slujba armatei romane, trecut la creştinism.
Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi: "Aici va poposi, în final, Innocens, mormântul considerat al primului daco-roman creştin - Innocens însemnând "nevinovatul".
Pentru lucrările de la castrul roman au fost alocate 15 milioane şi jumătate de lei, din care 8,5 milioane de lei reprezintă contribuţia municipiului Galaţi, iar restul sunt bani europeni. Muzeul, spun autorităţile, va fi gata anul viitor, în octombrie.
Costel Hanță, primăria Galaţi: "Pentru a evita în continuare rapturile şi distrugerile, se va face un gard care va înconjura întreaga zonă, cu camere de luat vederi cu instalaţie de avertizare în caz de violare a proprietăţii."
Conform proiectului, în aceeaşi incintă va fi şi un centru de informare turistică.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!