Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Depresia postnatală îi poate afecta şi pe bărbați. Primele 6 luni, cele mai dificile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Depresia postnatală îi poate afecta şi pe bărbaţi, nu doar pe femei, după naşterea unui copil. Aproximativ o treime dintre tați pot suferi de această boală, arată un studiu făcut de o şcoală publică din Virginia, Statele Unite.

Primele şase luni din viaţa bebeluşului sunt cele mai dificile pentru că se schimbă programul de somn şi priorităţile şi apare chiar şi gelozia, spun psihologii. Ca să îi ajute pe viitorii tați, o maternitate din Iaşi le oferă consiliere gratuită.

Iuliana se află la a treia sarcină şi de fiecare dată spune că a simţit îngrijorarea excesivă a soţului ei.

Iuliana: „Îngrijorat, stresat, orice este posibil...mai rău ca femeia care este însărcinată. În fiecare dimineaţă mă întreabă dacă a mişcat. Asta e cea mai mare temere a lui, eu sunt foarte calmă. El e mai rău ca mine."

Chiar şi aşa bărbaţii spun că nu apelează la psihologi.

Citește și
Realitate virtuală
Realitatea virtuală, folosită pentru a depista anxietatea și depresia tinerilor, în Anglia

Reporter: În primele luni de când a venit bebeluşul vi s-a schimbat programul? Tată: Totul s-a schimbat în viaţă, da. Dormim mai puţin, dar suntem şi mai fericiţi! Trebuie totuşi o consiliere şi pe această ramură.

Bărbat: „La primul copil am fost îngrijoraţi. Cred că bărbaţii ar trebui să îşi vadă de treburile lor de bărbaţi, cam toate lucrurile se desfăşoară din instinct."

Tații pot vorbi despre aceste schimbări cu specialiştii de la o maternitate din Iaşi, unde li se oferă consiliere gratuită.

Madalina Ciuhodaru, medic obstetrică-ginecologie: "Pentru că s-a demosntrat ştiinţific că tăticii suferă şi ei de schimbări de stări, de indispoziţie, sunt mai plângăcioşi, mai suferinzi, vrem să îi ajutăm prin consiliere psihologic .Tăticii din România sunt din ce în ce mai implicaţi, de multe ori se plâng ca nu ştiu să schimbe bebeluşul sau că s-ar teme să stea singuri cu bebeluşul."

Cabinetul va fi deschis de luna viitoare.

Anca Pulpă, psiholog: „Tații nu se vor duce ei să caute un psiholog, să vorbească despre asta şi atunci frustrările se adună şi se ajunge la dezechilibre în familie."

Gabriel Martinescu, manager Maternitatea Elena Doamna: "Iniţiativa a venit din experienţa unui medic. Spaţiul este unul de tip birou, pentru că este necesară intimitatea discuţiei dintre psiholog şi tată, practic însoţitorul pacientelor noastre."

Dacă la femei depresia postnatală este pusă pe seama schimbărilor hormonale, la bărbaţi cauzele sunt de natură psihologică.

Petronela Nechita, medic psihiatru: „Tulburări de dispoziţie, iritabilitate, pot manifesta chiar tulburări de somn, urinări frecvente, dureri abdominale. Toate aceste simptome pot apărea în trimestrul trei de sarcină, pot apărea şi sentimente de gelozie la partener. Tații pierd din atenţia mămicii."

Potrivit unui studiu făcut de cercetătorii americani, trei din zece bărbaţi au fost deprimaţi la şase săptămâni de naşterea copilului, iar depresia lor s-a accentuat în următoarele şase luni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult