România, ţara extremelor. Adulți fără dinți în timp ce clinicile de lux prosperă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Sunt cabinete în care până şi o simplă carie se tratează la microscop, unde îţi poţi pune o coroană într-o oră şi ţi se face un implant într-o zi şi jumătate. Preţurile, însă, sunt uneori duble, faţă de cele cerute de stomatologii obişnuiţi.
Pregătiţi cardul, iar ei vă pregătesc dinții. Clinicile de lux mizează pe tratamentul nedureros, însă nota de plată poate provoca un uşor disconfort.
În mod normal, durează două săptămâni şi costă 400 de lei să îţi faci o coroană nouă. În schimb, durează o oră şi costă 1500 de lei să îţi fie şlefuită una dintr-un cub de porţelan. Comandă se da direct din cabinet către aparatul care a costa 100 de mii de euro şi acest sistem de freze şi răcire cu apă îţi face dintele nou, iar precizia e de 8 microni, mai mare decât cea a unui laborator.
Tot cu precizie aflăm cât costă un dinte implantat, creat digital: 6000 de lei.
''Se fac scanările 3D şi scanările cu camera intraorală, se suprapun cele două imagini şi se proiectează poziţia viitorului dinte, forma, mărimea lui. Se lansează comanda direct la fabrica de implanturi care se afla în Suedia'', explică Răzvan Boberis, medic stomatolog.
Dintele vine a doua zi prin curier rapid şi se montează fără a tăia osul.
Lux înseamnă inclusiv jucării, şampanie şi ciocolată, la sfârşitul consultaţiei.
În jur de 35 de mii de şedinţe de tratament anul trecut şi o cifră de afaceri de peste 3 milioane şi jumătate de euro. 10 cabinete, 30 de medici, pare a fi un spital cu multe specialităţi medicale, dar e una din clinicile care s-a înscris în mod deschis pe nişa stomatologiei de lux.
În alt loc, aşteptam cinci secunde, până e gata de lucru un scanner de 50 de mii de euro. Până şi scaunul dentistului arata mai degrabă de Robocop, pentru că medicul a investit şi în propriul confort. Şi pentru o carie, totul începe cu acest aparat.
”O întrebare standard în România: cât costă o carie? Începe de la 150 până la 300 de lei, făcută cu microscopul”, spune medicul Klodian Hazizi.
Microscopul măreşte de 25 de ori, aşa că precizia frezei e maximă. Iar eroarea nu poate fi decât umană. Un domn de 56 de ani va renunţa la proteză, pentru 5 dinţi implantaţi la microscop.
”Operatia se numeşte "fast and fix" şi costă între 4000 şi 6000 de euro”, explică acesta.
Un cost de neatins, pentru cei mai mulţi romani, pe care îl acceptă însă străinii, care acoperă 20 la sută din traficul clinicilor stomatologice premium.