Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De la ce alcoolemie poți rămâne fără permis și care e diferența dintre etilotest și proba de sânge. Explicațiile polițiștilor

De la ce alcoolemie poți rămâne fără permis, care e diferența dintre etilotest și proba de sânge sau ce pățesc șoferii care opresc pe banda de urgență?

 

Sunt câteva întrebari la care au răspuns reprezentanții Brigăzii Rutiere, într-un clip realizat pentru canalul de Youtube RITTER Broker TV și postat pe pagina de Facebook Corpul National al Politistilor.

Astfel, un abonat al canalului de Youtube a întrebat de la ce alcoolemie poate fi reținut permisul de conducere.

“De la 0,01 se poate dispune suspendarea dreptului de a conducere pentru 90 de zile”, a spus polițistul.

Un șofer a transmis că i s-a reținut permisul la 0,10 grame per litru fără drept de circulație.

Citește și
Razie a polițiștilor printre șoferi. Explicația unui conducător auto care n-a oprit la semnalul agenților
Razie a polițiștilor printre șoferi. Explicația unui conducător auto care n-a oprit la semnalul agenților

“Da, dacă nu ai solicitat recoltarea la cerere. Dacă ai fi solicitat o recoltare la cerere, dacă ai fi solicitat polițistului să te ducă la INML sau spital, atunci ai fi primit dovada cu drept de circulație de 15 zile, dar dovada intra în vigoare în 24 de ore de la cea de a două recoltare, nu atunci pe loc, că s-a stabilit cu un mijloc tehnic certificat că ai consumat băuturi alcoolice”, a explicat polițistul.

O altă curiozitate a șoferilor a fost dacă pot cere și al doilea test cu etilotestul.

“Nu ai cum să ceri dacă pe etilotest este afișată o valoare pozitivă. Dacă testarea nu s-a putut realiza în condiții corespunzătoare, să spunem că a fost întrerupt testul, se reia testarea”, a punctat reprezentantul Brigăzii Rutiere.

Polițistul a explicat și care este diferența dintre controlul cu etilotestul și proba de sânge.

“Etilotestul presupune testarea aerului respirat, în schimb proba de sânge este cea relevantă în procesul penal. Proba de sânge este cea care stabilește dacă vorbim despre o infracțiune sau despre o contravenție. Dacă vorbim despre infracțiune, valoarea trebuie să fie de peste 0,80 grame pe litru alcool pur în sânge. Dacă vorbim despre contravenție, valoarea va fi sub 0.80, ceea ce înseamnă 90 de zile de suspendare, în comparație cu dosar penal”, a spus acesta.

Ce se întâmplă cu șoferii care opresc pe banda de urgență

Polițistul de la Brigada Rutieră a explicat că șoferii care circula, opresc sau staționează pe banda de urgență riscă o sancțiune de la 9 la 20 de puncte, adică de la 1.305 la 2.900 de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult