Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sistemul de Garanție Returnare. De la 1 ianuarie, producătorii sunt obligați să pună sigla SGR. Ce produse dispar

Your browser doesn't support HTML5 video.

Producătorii încep să pună primele etichete cu sigla „Sistemul de Garanție Returnare” (SGR). De la 1 ianuarie, vor fi obligați să eticheteze toate recipientele cu această siglă.  

În unele magazine le găsim deja, iar pentru ele plătim 50 de bani în plus. Banii îi putem primi înapoi în momentul în care vom duce la reciclat ambalajul din categoria sticlă, PET sau doză.

Sistemul de Garanție Returnare pornește din fabrică. Unii producători au început deja etichetarea produselor, iar primele camioane au plecat spre magazine.

Dintr-o linie de producție ies zilnic aproximativ un milion de recipiente cu sigla SGR. Tot procesul este complet automatizat, de la îmbutelierea acestora, până la încărcarea lor în camioane.

Radu Berevoescu, reprezentant producător de băuturi: ”Până la finalul lunii o să ajungem la 100%, acum suntem undeva la 50% la mijlocul lunii decembrie”.

Citește și
Toți comercianții de băuturi din România trebuie să se înscrie în Sistemul de Garanție - Returnare. Cum?
Toți comercianții de băuturi din România trebuie să se înscrie în Sistemul de Garanție - Returnare. Procedura, explicată

Deocamdată, pe rafturile magazinelor găsim o cantitate redusă de produse etichetate SGR. Dar până la vară, toate băuturile vor fi marcate cu noua siglă.

Atenție, însă! Sunt câteva criterii pe care trebuie să le respectați atunci când înapoiați recipientele. Ambalajele trebuie să fie returnate în formă intactă, nu trebuie să fie degradate sau deformate. Acestea trebuie să fie golite, iar codul de bare să fie vizibil.

Ca să recunoașteți recipientele marcate trebuie să vă uitați după sigla SGR. Aparatul scanează codul de bare de pe recipientul introdus și eliberează un bon, cu care trebuie să mergeți la casă pentru a vă recupera garanția.

Vânzarea pungilor subțiri va fi interzisă

Vânzătoare: ”Pe acesta îl păstrez eu și uitați dumneavostră garanția înapoi, stați să vă dau și bonul! Mulțumesc!”.

”- Cât de des vii să reciclezi? - Săptămânal. - Câte sticle se strâng într-o săptămână? - 30-40. Țin la planeta noastră”.

Până în 2025 ar trebui colectate 77% la sută din peturile puse pe piață, o țintă stabilită la nivel european.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”Dacă astăzi, statistic vorbind, pe piață probabil sunt sub 1% din băuturi, toate aceste volume pe care le putem vedea cu ochii noștri astăzi vor ajunge în magazine probabil săptămânile următoare și le vom vedea pe raft. Eu vorbesc aproape zilnic cu comercianți care nu sunt încă 100% lămuriți cum funcționează SGR-ul”.

De altfel, Uniunea Europeană a propus acum noi reguli pentru ca toate ambalajele să fie reciclabile. Propunerile se aplică inclusiv pentru săculeții pentru ceai, care vor deveni biodegradabili, dacă regulamentul va fi votat.

De asemenea, vânzarea pungilor subțiri va fi interzisă. Acestea vor fi permise doar în cazul alimentelor vrac. Dispar și foliile de ambalare pentru valize din aeroporturi. Iar în hoteluri nu vom mai găsi șampon sau gel de duș în recipiente mici.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult