Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce nu este recomandată mâncarea gătită în casă pentru animalele de companie. Sfaturile medicilor veterinari

Your browser doesn't support HTML5 video.

Speriați de prețurile mari, unii proprietari de animale de companie aleg produse mai ieftine sau gătitul în casă.

Medicii veterinari spun că aceste obiceiuri afectează pe termen lung pisicile și câinii, care se pot îmbolnăvi. La cabinetele veterinare, astfel de cazuri s-au înmulțit.

În medie, prețul mâncării de animale a crescut cu 30-40% în acest an. Așa că, îngrijirea necuvântătoarelor costă mai mult.

Stăpânul unui animal: „Se simte o creștere pentru că acordăm atenție în ceea ce privește hrănirea, cât și vizitele la veterinar. Hrana ocupă ponderea cea mai mare - hrana și nisipul - dintr-o cheltuială lunară”.

Unii stăpâni de câini și pisici caută să cumpere produse de calitate mai slabă. Însă animalele se pot îmbolnăvi, spun medicii, de la boli de piele, la boli de ficat sau rinichi.

Citește și
caine
Târg caritabil la Iași. Sute de iubitori de animale au avut ocazia să facă o faptă bună. „Mi-am dorit foarte mult să ajut”

Prețul mâncării pornește, în medie, de la 20 de lei pe kilogram și poate ajunge și la 60 sau 70 de lei. Înainte să cumpărăm, ar fi bine să ne uităm, însă, la ingredientele de pe ambalaj.

Adrian Stanciuc, medic veterinar: „Noi recomandăm stăpânilor să evite bobițele colorate, acelea sunt pline de coloranți. De obicei, bobițele mai ieftine conțin și aditivi alimentari, și de gust, și coloranți, să fie și avantajoase din punct de vedere al prețului și animalele să mănânce. Da, fast food. Trebuie evitate și recompensele, ca la copii când le dăm dulciuri”.

Nu este recomandată nici mâncarea gătită în casă.

Alexandru Vițălaru, medic veterinar: „Nu sunt un susținător al dietelor în casă. E posibil ca, din prea multă dragoste, să greșim, mai bine să alegem o formulă bine structurată decât să gătim în casă. Atenție mare la condimente, o parte din ele sunt toxice. Sare în exces, condimente exotice. Dacă vorbim de legume, varza, mazărea, fasolea nu sunt indicate. Atenție la ciocolată, atenție la struguri. Pentru căței sunt toxici”.

Hidratarea, în schimb, este foarte importantă. În special felinele trebuie stimulate să bea apă pentru a evita eventuale boli la rinichi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult