Cum vă feriți copiii de pedofilii online. Activitatea prădătorilor, în creștere
Your browser doesn't support HTML5 video.
Într-un interviu acordat Știrilor Pro TV, ofițerii Europol avertizează că au interceptat inclusiv discuții în care pedofili se încurajau între ei să caute minori vulnerabili. Atenție, urmează detalii, care vă pot afecta emoțional.
Cathal Delaney, Europol: ”Vedem o creștere a numărului abuzatorilor care caută material pe internet, dar și o creștere în numărul plângerilor care vin din partea populației, raportează material pe care îl văd online. Pe aceste două segmente putem spune că vedem o creștere, prădătorii caută mai mult material, caută mai multe materiale cu copii abuzați sexual pe internet”.
Creștere de 300% a cazurilor în Danemarca
Oficialii Europol au cerut informații de la toate statele europene și au aflat detalii îngrijorătoare.
Danemarca, de pilda, a raportat deja o creștere de 300% de la o săptămână la alta a încercărilor de a accesa site-uri cu material pornografic cu minori, iar Spania se confruntă cu același fenomen.
Unii dintre abuzatorii sexuali au declarat că sunt plictisiți, că au mai mult timp la dispoziție, că vor să descarce mai mult material de pe darknet.
Vedem discuții între ei. Prădătorii vor să profite de timpul liber, se încurajează unul pe altul să abuzeze copii ca să aibă mai mult material la îndemăna și vor să contacteze copii ca aceștia să producă material pentru ei. Asta este o mare îngrijorare pentru noi.
Ce trebuie să facă părinții
De aceea este extrem de important, spun specialiștii, ca părinții să fie atenți la modul în care cei mici folosesc tehnologia și să instaleze programe de securitate și control parental.
Ce trebuie să faceți este să le spuneți că le sunteți alături, că ei pot să își contacteze prietenii, dar că sunt modalități sigure prin care pot face asta, că trebuie să le spună imediat dacă cineva îi face să se simță inconfortabil și îi pun să facă ceva inconfortabil, că trebuie să le spună imediat.
Dacă au transmis o imagine cu voie sau din greșeală, este important să le spună părinților.
Specialiștii le atrag atenția și părinților care muncesc de acasă. Chiar dacă vă aflați la câțiva pași distanță de cei mici, în camere alăturate, faptul că sunteți prinși cu munca îi poate face vulnerabili și la fel de expuși pericolelor ca și cum ați fi plecați.
Copiii se pot simți plictisiți, stresați, izolați și mai predispuși așadar să intre în vorbă cu necunoscuți.
Periculoase pot fi și aplicațiile pentru lecții online. Dacă nu sunt securizate, pot lăsa o ușă deschisă prădătorilor sexuali, care pot accesa informații personale.
Multe țări au implementat un sistem care blochează instantaneu site-urile care folosesc anumite acronime care indică prezența unor materiale în care apar copii.
România nu are un astfel de sistem, însă polițiștii au aplicații cu ajutorul cărora îi depistează pe cei ce caută astfel de imagini ori filme.