Cum sunt păcăliți unii asiatici care vin să muncească în România și angajatorii lor de firme de apartament
Your browser doesn't support HTML5 video.
Din această cauză, unii muncitori care ajung în țară plini de speranță, se trezesc abandonați în aeroporturi.
Lhakpa a venit în România de șapte ani. A apelat la o firmă de recrutare, iar cu ajutorul angajatorului a obținut viza și avizul de angajare. Are însă prieteni care au fost păcăliți de firme, înființate recent, care după ce se văd cu banii luați, îi abandonează.
Lhakpa Tenji Lama, muncitor: „Au veni din Nepal în România. Înainte au vorbit cu aceste agenții despre locurile de muncă, salarii. Și când au ajuns aici în România, agențiile nu au mai mers să îi preia. Au ajuns în aeroport, nu era nimeni. Erau noi, nu știau nimic. Erau în aeroport și nu au mai putut să ia legătura cu agenția. Telefonul mobil era închis”.
Aceste firme de apartament, fără activitate economică, le promit angajatorilor români că le aduc forță de muncă din Asia, fără vreun cost. În acest fel, angajatorii suportă cheltuielile pentru obținerea avizelor, fără să știe că urmează să fie păcăliți. În același timp, în Asia, în schimbul unei sume de bani mare pentru ei, oamenilor li se promit servicii și salarii bune. Însă odată ajunși în România sunt abandonați, iar presupusa agenție de recrutare dispare, cu tot cu bani.
Romulus Badea, vicepreședinte Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă: „Sunt companii care profită de dorința lor de a ajunge în Europa și îi atrag într-o situație în care ei ajung aici, dar fără să aibă de fapt locul de muncă pe care îl sperau. Practic, sunt persoane din țări asiatice care au companii în România, obțin avize de muncă pentru aceste companii și pentru candidați”.
Cei din afara Uniunii Europene au dreptul să muncească la un anumit angajator, conform avizului de muncă. Dacă vor să lucreze pentru altă companie, are nevoie de un aviz nou. Însă este puțin probabil să reușească să își găsească o nouă slujbă în cele 90 de zile, cât este valabilă viza de muncă.
Așa că cei care nu își permit să se întoarcă în țarile lor și nu mai au viză, lucreaza la negru. Țara noastră este printre favorite când vine vorba de locuri de muncă pentru cetățenii din afara UE.
Milan Lama, muncitor: „În Nepal România este faimoasă pentru locurile de muncă și toți aplică să lucreze aici. Sunt 4 ani de când lucrez în România”.
Într-un răspuns pentru Știrile PRO TV, Inspectoratul General pentru Imigrări a transmis că „analizează punctual fiecare caz în parte. În situația în care sunt depistați angajatori sau străini că încalcă reglementările în vigoare în ceea ce privește încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, dispun măsuri de sancționare”.
În România sunt aproape 190 de mii de străini care au un permis de ședere valabil.