Cum s-au adaptat românii la munca de acasă. „Am pus de făcut pentru o supă”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Nu reuşesc întotdeauna, iar uneori, la teleconferinţele cu partenerii din toată lumea, participa şi copiii care au nevoie de atenţie, ori de ajutor la matematică. Şi mai au o problemă, de multe ori biroul este în bucătărie, aşa că mănâncă necontrolat.
Unii dintre cei care lucrează de acasă sunt deja în a doua săptămână de autoizolare şi este o provocare să-şi împartă orele între muncă şi familie.
Mihai Bocai, manager companie: „De exemplu, acum sunt într-o teleconferinţă cu colegii mei şi în acelaşi timp fiica mea de şase luni vrea să asiste şi ea la această şedinţă, am înţeles că trebuie să rezistăm până la zece săptămâni. O să rezistăm cât este nevoie pentru a elimina pericolul.”
Bogdan Pismicenco, reprezentantul unei companii de securitate cibernetică: „Am pus de făcut pentru o supă, de exemplu, în timpul ăsta îţi mai faci din treabă. Încerc să mă izolez, cu ghimelele de rigoare, dacă se poate într-o cameră e ideal.”
Alex Stoica Marcu, partener companie: „Încercăm să respectăm programul cât de mult dar sunt multe interferenţe. Comandat mâncare, copiii, tot felul de zgomote de la vecini şi nu poţi respecta 100%.”
Din fericire, în multe domenii, tehnologia face totul posibil.
Denissa Iancu, angajata unei companii: „Lucrăm pe aceleaşi documente ca şi cum am fi faţă în faţă în aceeaşi sală de şedinţe. Nu s-a schimbat cu nimic modul de lucru, ci doar simplul fapt că nu ne vedem faţa în faţă.”
Iar când vine vorba despre program, deşi acum e mai flexibil, unii spun că sunt mai productivi de acasă.
Cătălin Iorgulescu, vicepreședinte ABSL: „Într-o zi ca asta poţi lucra şi de pe balcon, acest aspect e mai plăcut. De multe ori sunt mai productiv şi cred că nu vorbesc doar pentru mine. Gândiţi-vă doar la faptul că economisim ore petrecute în trafic.”
Mioara Radu, PR Manager: „Deşi părea amuzant când eram la birou şi spuneam că ne-am dori să muncim de acasă. Acum nu mai ştiu dacă mă amuză atât de tare ideea. E drept că nu mai este atâta interfaţa socială cu cei din jur şi asta îmi lipseşte foarte mult. Cred că în perioada asta de muncă de acasă sunt multă mai productivă decât la birou. Sunt foarte pregătită la mine în bucătărie să-mi continui munca de acasă.”
Se estimează că peste 120.000 de angajaţi lucrează în total în clădirile de birouri din nordul capitalei, aşa că într-o zi obişnuită trotuarele sunt pline de oameni, iar traficul extrem de aglomerat. Acum este neobişnuit de liber, cum cele mai multe companii, în special cele din IT, şi-au lăsat angajaţii să lucreze de acasă.
Înainte de declararea pandemiei, potrivit EUROSTAT, România şi Bulgăria erau pe ultimele locuri ca număr de angajaţi care munceau de la domiciliu.