Cum poţi fi despăgubit pentru pagubele produse de un cutremur. Procedura a fost simplificată
Your browser doesn't support HTML5 video.
Doar că până acum ei trebuiau să ceară individual, în scris, de la Institutul pentru Fizică Pământului, confirmarea că un cutremur chiar a avut loc la data respetiva. Asiguratorii şi Institutul au decis să îi scutească pe oameni de această corvoadă.
România are permanent parte de cutremure, însă majoritatea sunt de mică intensitate. Chiuar şi aşa, unele produc avarii, iar proprietarii de locuinţe pot solicita despăgubiri dacă au o poliţă obligatorie de asigurare. Până acum, păgubiţii erau obligaţi să aducă personal o dovadă de la Institutul pentru fizică pământului că a fost cutremur. Pentru a nu-i mai trimite pe oameni pe drumuri, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor a ajuns la un acord cu Institutul.
Irinel Dinu, şef departament Daune PAID România: "La solicitarea noastră Institutul ne va răspunde punctual pentru zonele sau localităţile în care avem avizări de dăuna, comunicându-ne caracteristile cutremurului".
În ultimii 5 ani, au fost acordate despăgubiri în valoare de 1,3 milioane lei pentru 721 de locuinţe, toate având asigurarea obligatorie.
Irinel Dinu, şef departament Daune PAID România: "În cazul apariţiei unui cutremur, în cazul în care acesta este de intensitate mai mică, nu apar pagube mari. Sunt fisuri, fisuri în pereţi, deplasări ale tocurilor de la ferestre, ale uşilor, fisuri în pardoseală, în gresie".
Poliţa obligatorie acoperă daune de până la 20 de mii de euro provocate de indundatii, alunecări de teren sau cutremure.
Anul trecut mai mult de jumătate din cele aproape 1000 de daune plătite au fost pentru pagube din inundaţii, şi doar 9 la sută pentru cele provocate de cutremure. Din păcate, din peste 8,7 milioane de locuinţe din România, doar 1 milion 650 de mii de locuinţe, adică mai puţin de 20 la sută, au poliţa de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 09-03-2018 00:00