Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum petrec Paștele românii din străinătate. „E uimitor cum păstrează tradiţia şi aici”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Paştele este aşteptat, cu dor de casă, de românii din străinătate. Sunt departe de ai lor, iar de Sărbători, toate acestea apasă parcă și mai tare.

Tocmai de aceea, de la mâncare şi până la ritualurile religioase, toate sunt păstrate inclusiv peste Ocean.

Elena are 45 de ani, dar şi-a petrecut o jumătate de viaţă în America. Paştele îi aminteşte întotdeauna de zona Moldovei, unde a copilărit şi a învăţat de la mama ei cum să facă cei mai buni cozonaci. Aşa că a dus reţeta până în Huston.

Elena Stan: „Între gătit şi slujbele de seară, cu deniile. La noi este încă dimineaţă, urmează să merem la prohod, înseamnă mult şi înseamnă acasă”. Reporter: „Trebuie să mergeţi cu masca la biserică?” Elena Stan: „Nu este obligatoriu. La noi s-a ridicat această restricţie, dar în anumite magazine încă ne cer lucrul acesta. Slujbele se fac în limba engleză, răspunsurile la strană se dau şi în romană şi în greacă. Este biserica în care am auzit spunandu-se Tatăl Nostru în în şapte limbi. Bineînțeles că o să mergem cu coşul ca să-l binecuvânteze părintele şi după aceea stăm toţi şi mâncăm”.

Şi Ştefania va merge la slujbă într-o frumoasă biserică din Londra.

Citește și
casa
Bucureștenii care și-au vândut apartamentul și s-au mutat într-o casă săsească din Brașov, cumpărată cu 17.000 de euro

Ştefania Banu, românca stabilită în Londra: „Ne facem programare. Am ajuns să mergem la biserică cu programare. Se îmbraca lumea în ie. Trebuie să te înscrii înainte şi în momentul în care s-a atins numărul maxim prin lege, din păcate va trebui să urmărești online. Dar am cumpărat toate cele necesare, că dispar repede aici din magazinele româneşti. Mâine vom găti mai mult. Miel românesc. Prietenii noştri îşi aduc miel din ţară. E uimitor cum românii păstrează tradiţia şi aici”.

Andra locuieşte într-un sătuc din Spania, dar Paştele este 100% românesc.

Andra Pococi, românca stabilită în Spania: „Cred că este al patrulea an când fac Paștele departe de familia pe care o am în România. Situaţia cu virusul... Ne este chiar imposibil să călătorim. Vom mere la biserică. Slujbele se oficiază mult mai devreme anul acesta, din cauza virusului. Avem restricţiile, noi putem ieşi până la ora 11 seara.Vom pregăti nişte cozonaci, nişte ouă roşii, o friptură de miel, că şi asta e tradiţională, şi vom sta în familie, pentru că oricum avem şi restricțiile cu reuniunile”.

Câteva milioane de români sunt stabiliţi sau plecaţi la muncă în străinătate, însă sufletele lor sunt în aceaste zile, mai mult ca oricând, acasă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult