Cum începe școala în 13 septembrie. Elevii vaccinați ar putea avea anumite avantaje
El a anunțat că cel târziu în perioada 1-3 septembrie va fi publicat un ordin comun al Ministerului Educației-Ministerul Sănătății, în care vor fi precizate toate regulile necesare pentru desfășurarea cursurilor.
De altfel, vineri, 20 august, va avea loc la Palatul Victoria o ședință pe această temă, la care vor participa ministrul Educației, ministrul Sănătății, reprezentantul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, reprezentantul Comitetului Național pentru Vaccinare, reprezentantul INSP și un reprezentant al Administrației Prezidențiale.
”Există propuneri de creștere a pragului ratei de infectare până la care școlile deschise în data de 13 septembrie cu prezență fizică pentru toți elevii vor putea să rămână deschise. Până acum, știți foarte bine, erau scenariile deja cunoscute - verde, galben, roșu. Școlile rămâneau integral deschise până când localitatea atingea pragul de 1 la mie rata de infectare. Există propunerea de ridicare a acestui nivel, până la care școlile rămân în totalitate deschise. Sigur că da, cu respectarea tuturor regulilor de protecție sanitară. Pragul până la care vor putea rămâne deschise intră în competența partenerilor de dialog: Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică.” - a declarat ministrul Cîmpeanu.
Atunci când va fi depășit acest nou prag de infectare cu Covid-19 - prag care ar putea fi stabilit vineri, 20 august - vor fi aplicate anumite măsuri. Însă ministrul Educației dă asigurări că nu vor exista restricții pentru cei nevaccinați, indiferent că sunt cadre didactice sau elevi.
Ministru: ”Nu vor fi restricții pentru cei nevaccinați”
”Fac o precizare importantă. Nu vor fi restricții pentru cei nevaccinați, niciun fel de restricții, însă vor fi avantaje pentru cei vaccinați.” - a spus Cîmpeanu.
De altfel, ministerul Educației vrea ca școlile și reprezentanții DSP să înceapă să organizeze întâlniri cu părinții, pe care să-i convingă de beneficiile vaccinării împotriva Covid-19.
”Aș vrea să vă anunț că la acest moment avem 30.000 de copii cu vârste între 12 și 15 ani vaccinați, reprezentând o pondere de 4 % din această categorie de vârstă, 12-15 ani, și 145.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 19 ani, reprezentând o pondere de 20 % din această categorie de vârstă. Ambele situații sunt sub media națională. Totuși, personalul din învățământ este vaccinat într-o proporție de peste 60 %, adică mai mult decât dublul mediei naționale” - a mai afirmat ministrul.
Avantaje pentru elevii care sunt vaccinați
Ce avantaje ar putea avea elevii care sunt vaccinați împotriva Covid-19? Deocamdată nu s-a luat o decizie, însă sunt posibile mai multe variante, prin care și continuarea cursurilor cu prezența fizică la școală, chiar dacă în clasa respectivă este depistat un caz de Covid-19 - doar pentru cei care sunt vaccinați.
”Reglementările valabile în momentul în care vorbim, la apariția unui caz de infectare într-o clasă ne spun că toată clasa intră în online. Toată. Față de această situație actuală am spus că nu dezavantajăm pe nimeni, dar ne gândim, ne gândim, repet, nu mă pronunț eu, să oferim dreptul celor vaccinați de a putea, subliniez, de a putea veni la școală cu prezență fizică. Nu de a fi obligați. Este un avantaj creat celor vaccinați.
Un alt avantaj constă, spre exemplu, în faptul că ne gândim ca acolo unde sunt clase cu dimensiunea de până la 10 persoane, 9 elevi și un profesor, sunt astfel de situații, în cazul în care toți sunt vaccinați ar putea să, ar putea, subliniez, să se renunțe la obligativitatea purtării măștii de protecție, pe fondul reglementărilor generale.” - a spus ministrul Cîmpeanu.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație , scoala , Sorin Cimpeanu , elevi , ministru
Dată publicare: 19-08-2021 18:19