Cum funcționează terapia cu cai în cazul copiilor cu dizabilităţi
Your browser doesn't support HTML5 video.
Însă costurile sunt ridicate. Aşa că, la un centru de echitaţie din Reghin, oameni cu suflet mare au adunat bani pentru ca puştii să îşi continue tratamentul gratuit în timpul verii.
Sofia, în vârstă de șase ani, suferă încă de la naștere de tetrapareză spastică. Pentru ea, fiecare lecție de călărie reprezintă un prilej de bucurie. Iar rezultate terapiei de acest fel se văd.
Andreea Cazan, mama Sofiei: "Venim aici de două ori pe săptămână pentru echilibru, kinetoterapie, facem exerciții continuu. O ajută foarte mult, de un an de zile face exerciții, tot felul, dar nici una nu este ca cea de aici. Aici vine cu plăcere, totul este o joacă și nici nu știm când trece timpul".
Și David, un băiețel de șapte ani, a găsit în aceste animale niște prieteni, care l-au ajutat să depășească anumite bariere.
Todoran Maria, mama lui David: "David e la a treia tură, a fost și anii trecuți, prima dată nu i-a plăcut, dar cu un pic de ajutor s-a obișnuit pe partea de motricitate și socializare l-a ajutat". Copiii cu dizabilități socializează destul de greu cu cei din jur, dar în prezența cailor lucrurile se schimbă, spun specialiștii.
Farcaş Emilia, psiholog: "Copilașii sunt foarte încântați de această terapie. Avem rezultate mari, deși sunt pași mici, dar importanți".
"Terapia asistată de animale ajută pe copil să controleze trupul și emoțiile", spune un terapeut. O ședința de terapie cu cai costă câteva zeci de lei.