Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum a reușit un tânăr român care nu s-a angajat niciodată să creeze o afacere de succes

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deşi extrem de mulţi oameni visează să fie proprii şefi, cei care au făcut acest pas mărturisesc că nu au o viaţă uşoară.

Un studiu Eurostat arată că peste 80% dintre antreprenori se declară nemulţumiţi de rezultatele muncii lor. Analiştii spun că dăm de greu repede şi pentru că nu ne pregătim temeinic înainte.

Lucian din Braşov n-a fost niciodată angajat. La 23 de ani şi-a deschis propriul magazin de vinuri, însă recunoaşte că a împrumutat şi a pierdut mulţi bani şi că doar încăpăţânarea l-a făcut să meargă mai departe.

”Nu ştiam de capul meu, eu nici nu am avut un job înainte, am învăţat toate lucrurile pe banii mei, din greşeli", mărturisește Lucian.

Este prima greşeală a micului întreprinzător român, spun specialiştii care îi dau câteva sfaturi.

Citește și
masini abandonate in parcare la Vama Siret
Ucrainenii îşi abandonează rablele în România. Cum câştigă mii de euro din această afacere

"Să-ţi iei un loc de muncă întâi, în domeniul în care vrei să începi o afacere şi să înveţi cum se fac lucrurile alea într-o afacere care funcţionează. După care să faci un plan de afaceri realist şi să lucrezi cu cineva care ştie să facă asta", recomandă Ionuț Tata, președintele Cluster-ului pentru Inovare şi Tehnologie.

Doar 34% dintre români au propriile lor afaceri. Dintre ei numai 19% sunt mulţumiţi, arată un studiu Eurostat. Cei mai mulţi reclamă dificultăţi financiare, perioade lungi în care nu au niciun client şi lipsa unui venit în cazul în care se îmbolnăvesc.

"N-am avut bani de promovare şi publicitate. Banii au venit foarte greu, clienţii au venit şi ei greu", spune Ramona Szabo, antreprenor.

"În România, a greşi este un lucru rău, este un lucru penalizat. Se sperie şi zic ”nu-i de mine, renunt”. Ori în alte ţări greşeala este doar o modalitate de a învăţa", explică Silvia Sumedrea, Universitatea Transilvania din Brașov.

Dorian în schimb s-a şcolit în Franţa şi Belgia şi a activat multă vreme drept consultant al organizaţiilor neguvernamentale. De 7 ani are o mică afacere cu ciocolată. Singurul lucru de care se plânge e instabilitatea legislativă din România.

"Se schimbă ceva, peste o săptămână, o lună se mai schimbă ceva şi încă ceva şi la un moment dat efectiv te saturi şi zici ”o las, şi plec!", spune Dorian.

Tot Eurostat ne arată că 38% dintre antreprenorii români şi-au deschis propria afacere pentru că nu au găsit un loc de muncă. În statele occidentale, în schimb, liber-profesioniștii fie au simţit o oportunitate, fie au urmat o tradiţie de familie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult