Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum a fost aleasă data de 8 MARTIE drept Ziua Internațională a Femeii

Ziua femeii şi a mamei este sărbătorită încă din Antichitate, când grecii o celebrau pe Rhea, mama tuturor zeilor, aniversarea a devenit mai populară destul de recent. Data de 8 MARTIE a fost aleasă drept Ziua Internaţională Femeii abia în anul 1913.

8 MARTIE, Ziua Internaţională a Femeii - În Anglia anilor 1800 se sărbătorea “Duminca mamei”, în a patra duminică de la începerea Postului Paştelui.

În timp, femeile au început să ceară mai multe drepturi, în special dreptul la vot şi la muncă, iar prima zi a femeii a fost aleasă pe 28 februarie 1909 în SUA, la iniţiativa Partidului Socialist, care susţinea emanciparea femeilor.

În 1910, la Copenhaga a avut loc o conferinţă a femeilor, unde au participat sindicate, cluburi ale femeilor şi partide socialiste din 17 ţări.

Un an mai târziu a fost aleasă Ziua Internaţională a Femeii, pe 19 martie, ea fiind sărbătorită mai întâi în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. Atunci, această zi era o bună ocazie pentru că femeile să-şi facă auzită vocea şi să ceară mai multe drepturi.

8 MARTIE, Ziua Internaţională a Femeii - Ziua de 8 martie a fost aleasă abia în 1913, iar de atunci această dată a rămas neschimbată.

În prezent, Ziua Internaţională a Femeii este sărbătorită în Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. În China, femeile au după-amiază liberă de 8 martie.

8 MARTIE, Ziua Internaţională a Femeii - Conform tradiţiei, pe 8 martie, iubitele, mamele, soţiile şi colegele primesc de la bărbaţi flori şi diferite cadouri.

În unele ţări, printre care şi România, această sărbătoare echivalează şi cu Ziua Mamei, când copiii le oferă mămicilor cadouri.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult