Criza lemnelor de foc a dublat facturile la căldură, în țară: ”Am plătit 840 de lei/ lună”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ţara noastră se confruntă deja cu o criză de material lemnos, iar statul nu are o strategie ca să rezolve situaţia.
La Murighiol, în Tulcea, familiile care stau în blocurile ANL au îngheţat când au văzut cât au de plătit pentru căldură. Facturile sunt duble faţă de anul trecut, chiar dacă temperaturile nu au fost mai ridicate.
S-a ajuns în această situaţie pentru că primesc căldură de la o centrală pe lemne, iar preţul materialului lemnos s-a dublat în ultimele luni.
Reporter: Cât aveţi de plătit pentru decembrie, pentru căldură? Localnică: În jur de 830-840 de lei. Este foarte mult.
În prezent, ocoalele silvice nu mai au interesul să vândă către populaţie şi preferă să dea lemnul marilor procesatori şi fabricilor de mobilă.
Costel Petcu, ROMSILVA Tulcea: "Au apărut mulţi investitori care participă la licitaţii şi atunci a crescut preţul materialului, fiind mulţi care licitează."
În ţară, un metru cub de lemne costă 500 de lei, cu 80 de lei mai mult faţă de anul trecut. Mai ieftine sunt lemnele aduse, de pildă, din Ucraina, dar acestea pot fi cumpărate doar de firme.
"Erau cam cu 100 de lei mai ieftine", spune proprietarul unei pensiuni.
În România, din 8 milioane de gospodării, aproape jumătate se încălzesc iarna cu sobe cu lemne. Într-un an, cererea de lemne de foc este de 7 milioane de metri cubi, dar ROMSILVA asigura cel mult 4 milioane de metri cubi.
Pentru a distribui lemne spre cât mai multe locuinţe, primăriile din Timiş au făcut raţii.
În contextul în care lemnul este o resursă care se epuizează, specialiştii sunt de părere că această criză a lemnelor de foc va continua. România nu are o strategie ca să combată fenomenul, deşi soluţii există.
Dan Daniel, prorector Universitatea Politehnică Timișoara: "O altă alternativă este utilizarea energiei din surse regenerabile. Trebuie acordate subvenţii pentru achiziţia de pompe de căldură, subvenţii pentru achiziţia de panouri solare."
O soluţie pentru înlocuirea sobelor care funcționează cu lemne sunt şi centralele cu combustibil bio.