Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Contribuie printr-un SMS la construirea primului spital de oncologie pediatrică din țară

Your browser doesn't support HTML5 video.

Viaţa copiilor bolnavi de cancer atârnă de un fir de păr. Iar România îi ţine înghesuiţi în saloane mici, nu le oferă condiţii şi nu are intodeauna echipamente ca să îi trateze.

De exemplu, în spitalele de stat nu se face radioterapie pentru cei mici. Situaţia însă, se poate schimba. ''Asociatia Dăruieşte Viata'' construieşte din donaţii primul spital de oncologie pediatrică din ţară. Tocmai de aceea, este nevoie de ajutorul nostru, al tuturor.

Salonul 523, secţia de Oncologie a Spitalului Marie Curie. Matei are doar 1 an şi 3 luni. O boală cumplită cu un nume complicat l-a mutat într-un salon mic, gri, cu jaluzele scorojite pe la mijlocul lunii iulie. De atunci, acest loc, pentru el şi mama lui, a devenit casă.

În secţia de oconlogie, singurul spaţiu de joacă este în jurul mesei de pe hol care o bună parte din zi este ocupată de medici. Aici îşi ţin şedinţele pentru că nici ei nu au un loc al lor.

Secţia are 30 de paturi şi mai tot timpul aici sunt 30 de copii cu 30 de părinţi. Toţi împart două toalete şi două duşuri care de multe ori se strică şi în faţa lor se formează cozi la care stau copii bolnavi de cancer. Geamurile saloanelor sunt oblojite.

Citește și
bolnavi de cancer
Asociatia Daruieste Viata a dat in judecata CNAS: "In Romania, cancerul vine la pachet cu umilinta"

Matei face radioterapie. În spital, însă, nu există aparatură pentru acest tratament. De altfel, în spitalele de stat din toată ţara nu există aparate de radioterapie pentru copii. Aşa că micuţii sunt duşi în clinici private.

Părinți: "Este foarte greu. Mai ales când am făcut şedinţele de radioterapie. A fost horor atunci. O oră dus o oră întors. Cu toate că el nu trebuia să iasă în perioada aia. Pentru că îi scăzuse imunitatea şi nu trebuia să iasă din spital."

Pentru aceşti copii ar trebui să existe camere sterile în care să fie ţinuţi atunci când imunitatea lor scade. La Marie Curie aceste locuri nu există. Cristian Scurtu este medicul acestor micuţi.

Cristian Scurtu, medic: "Nu mai vorbesc de faptul că în saloane deschizi uşa practic comunica unul cu altul. Deci practic sunt toţi într-un salon ca să o spunem. E foarte greu să îi izolezi."

Lucrurile se vor schimba. În curtea spitalului, Asociaţia Dăruieşte Viaţă construieşte din donaţii un spital pentru aceşti copiii cu afecţiuni oncologice.

Oana Gheorghiu, vicepreşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă:  "Ne-am dat seama că nu putem avea un spital de oncologie în care copilul oncologic să fie tratat cum trebuie fără a avea un bloc operator care să corespundă nevoilor din zilele noastre. Aşa că vom avea o secţie de chirurgie. O secţie de neurochirurgie, terapie intensivă şi un bloc operator cu 8 săli de operaţie."

Spitalul va fi gata peste 2 ani. Va avea 200 de paturi, toate saloanele vor avea duș şi toaletă. Vor fi spaţii de joacă pentru copii, cinematograf, locuri speciale pentru părinţi şi camere sterile şi buncăre pentru radioterapie.

Până acum în alte spitale din ţară Asociaţia Dăruieşte Viaţă a investit 10 milioane de euro în renovări şi echipamente. Pentru spitalul de la Marie Curie s-au strâns 8 milioane de euro. Pentru a-l ridica e nevoie de 16 milioane de euro.

Stă în puterea noastră să construim acest spital. Puteţi ajuta cu un SMS la 8864 cu mesajul "spital" şi donaţi 4 euro pe lună iar pe bursadefericire.ro găsiţi conturile în care puteţi face donaţii pentru micuţii bolnavi de cancer. "Viaţa lor atârna de un fir de păr".

Aşa se numeşte şi campania pe care Asociaţia o lansează joi şi în care mai multe vedete ne îndeamnă să conştientizăm drama acestor copii, să le facem povestea cunoascuta şi să donăm.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult