Consumul de droguri începe de la vârste tot mai fragede. Ce fel de teste pot fi introduse în școlie din România
Your browser doesn't support HTML5 video.
Sperând că vor descoperi aceste cazuri din timp, voluntarii de la „Federația Antidrog”, alături de „Federația Părinților”, vor să introducă în școli teste antidrog, prin care să fie verificate suprafețele pe care le ating copiii. Astfel își vor da seama ce substanțe consumă si cum îi pot convinge să renunțe la ele.
Am stat de vorbă cu Andrei, care ne-a povestit că a început sa consume substante interzise in adolescenta. A realizat ce i se întâmplă după mulți ani și, cu ajutor medical și consiliere psihologică, a reușit să renunțe.
Andrei: „În jur de 18, 17-18 ani, am început să consum, în anturaj. La început nu-ți dai seama în primele luni, chiar ani, devine ceva normal. La un moment dat, dacă te oprești, începe să îți fie rău, un rău fizic pe care nu îl aveai. Vei continua și probabil nu te vei opri până când trebuie să se întâmple niște chestii”.
Teste antidrog, pe suprafețeVârsta celor care consumă droguri scade, potrivit Agenției Naționale Antidrog. Asfel, s-a dublat numărul celor cu vârste între 15 și 34 de ani care iau asftel de substanțe. Cred că așa îi pot impresiona pe alții și se vor integra mai ușor în anturaj, spun experții.
Citește și Rapoartele despre consumul de droguri în România arată sumbru. Autoritățile cer legi mai dureDr. Dan Ursu, medic Agenția Națională Antidrog: „La noi, la institut, vin după o perioadă destul de lungă, între 7 și 10 ani de la debutul consumului, pentru că atunci apar cu adevărat problemele grave. Ele apar mai repede, dar conștientizarea se face mai târziu și soluțiile- limită nu prea mai există. Încercăm să îi echilibrăm din punct de vedere medical, probleme medicale sunt majore și deiferite, psihologic și și social”.
Sunt cazuri în care copii de 9 ani ajung în stare gravă la spital dupî ce au consumat droguri. Dar și adolescenți de 13, 14 ani. Din această cauză, Federația neguvernamentală Antidrog și Federatia Părinților vor să introducă în școli testări antidrog, pe suprafețe. Nu vor fi testați elevii, însă vor fi verificate băncile, băile și holurile din unitățile de învățământ.
Proiectul va fi propus autoritățilorGigel Lazăr, Federația neguvernamentală antidrog: „Există această teamă că dacă se află că copilul meu este consumator. Specific: nu avem în vedere persoane, totul e să știm ce proiecte să aplicăm în unitățile de învățământ”.
Testarea ar urma să aibă loc o dată la trei luni, după terminarea orelor. În funcție de rezultate, vor fi organizate programe de prevenire și ședințe de consiliere cu elevii și părinții. Proiectul va fi propus autorităților.