Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Conservele pentru toamnă, mai scumpe în acest an. Unde găsesc bucureștenii prețuri mici

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fumul cu aromă de ardei şi de vinete se înalţă peste România. Destul de timid însă, pentru că seceta de anul acesta a scăzut cu 30% recolta, dar a umflat preţul legumelor proaspete, şi automat al conservelor, care urmează să ajungă în cămară.

Inclusiv preţul borcanelor a ridicat costurile. Singura fabrica de ambajale pentru industria alimentară s-a reorientat către sticle de băuturi alcoolice.

Cu tot cu ulei, condimente, ambalaj, gaz sau curent, ajungem la 4 lei pe un borcan de zacuscă, făcut în gospodărie. La piaţă veţi da între 8 şi 10 lei, însă atenţie! Acestea sunt din producţia de anul trecut. Ce ne aşteaptă?

Cifrele Institutului Naţional de Statistică arată că, luna trecută, în Bucureşti, preţul cepei şi al tomatelor a fost cu 15% mai mare, faţă de anul trecut. Ardeii au fost cu 25% mai scumpi, iar vinetele cu 22%, deşi le-am găsit şi la 1 leu kilogramul. Luna octombrie a început furtunos pentru cei care vor să-şi umple cămara - suflă vântul prin pungi şi cărucioare!

Cu aceste diferenţe de preţ şi de calitate au de furcă şi marii producători industriali. 10 milioane de conserve pe an produce o fabrică din zona Buzăului. În ultimele săptămâni, a procesat o cantitate cu 30% mai mică decât cea dorită.

Până şi ambalajul de sticlă este mai scump. În România nu mai e nici măcar un fabricant de recipiente pentru suc de tomate, ghiveci şi bulion. Aşa că importăm borcane goale din Rusia, Bulgaria, Turcia şi Republica Moldova.

La 25 de km de Capitală, într-o comună din Dâmboviţa, materia primă pentru conserve e la jumătate de preţ faţă de pieţele din oraş. Varza 80 de bani, ardeii 3 lei, vinetele 2 lei 50. Sunt abia aduse din câmp, dar oamenii nu ştiu că, punând la socoteală şi combustibilul, tot ar face economii.

Nouă sarjă de conserve va intra în magazine spre sfârşitul lunii, iar varza murată abia în noiembrie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult