Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Condițiile de viață ale românilor: 2,5 mil. au WC în curte, una din 5 case are probleme

Your browser doesn't support HTML5 video.

Una din cinci case din România are probleme cu acoperişul, igrasia, podelele sau ferestrele, iar 2,5 milioane de familii aveau şi în 2017 WC-ul în curte.

Asta arată datele celei mai noi anchete asupra condiţiilor de viaţă, făcută de Institutul Naţional de Statistică. Potrivit unui studiu european, 14% din populaţia de la noi este împovărată de costurile cu locuinţa şi cheltuieşte peste 40% din venituri pe reparaţii şi întreţinere, dar aproape că nu se vede. Pentru că an de an 3 milioane de gospodării au nevoie de reparaţii.

În România sunt 8 milioane şi jumătate de locuinţe. În 10.000 dintre ele, Institutul Naţional de Statistică a făcut un sondaj şi pentru 18% dintre gospodării oamenii au raportat probleme.

Care sunt aceste probleme: aproape o treime nu au lumină suficientă sau plouă prin pereţi ori acoperiş. Igrasia din pereţi şi podele e în jumătate din cele 1,5 milioane de case cu probleme. În acelaşi timp peste jumătate au tocuri, pereţi, podele deteriorate.

Şi nu ne putem muta în altă cameră şi am rezolvat problema, pentru că mulţi nu au aşa ceva. Suprafaţa medie a locuinţelor în România e de doar 44 de metri pătraţi. 2,5 milioane de familii nu au grup sanitar în casă, iar 2,4 milioane nici măcar duș. Asta în timp ce media Uniunii Europene e dublă la suprafaţă - 94,9 metri pătraţi, iar grupul sanitar lipseşte în doar 2,7% din gospodării.

În primul rând nu există canalizare, de asta la sat multe familii nu îşi modernizează băile, în al doilea rând nu le ajung banii. Cheltuielile curente cu utilităţile, facturile de telefon şi întreţinerea sunt plătite cu dificultate de 84% dintre participanţii la acest studiu INS, la care doar 3% spun că le e uşor cu cheltuielile legate de casă.

Ce venituri nete pe lună ne-ar trebui să le acoperim pe toate? 3 din 5 spun că între 1.000 şi 3.000 de lei, iar unul din trei spune că ar avea nevoie de peste 3.000 de lei pe lună ca să achite tot. Asta în condiţiile în care salariul mediu net e de 2.500 de lei şi produsele şi serviciile de bricolaj s-au scumpit de la un an la altul cu peste 10%, potrivit INS.

Ancheta europeană asupra cheltuielilor familiei ne pune pe primul loc în Uniune la procentul gospodăriilor care nu-şi permit să-şi cumpere o maşină de spălat, un telefon, un computer şi un autoturism.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult