Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Conacele și casele istorice din România, la mare căutare. Prețul mediu este de 4 milioane de euro

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ignorate multă vreme de piața imobiliară, conacele, vilele și casele istorice au devenit tot mai atractive pentru cei care au câteva milioane de euro de investit.

Clienții le cumpără în general ca să le transforme în clădiri de birouri, restaurante sau hoteluri. Domeniile istoric din țara noastră sunt, în proporție de 70%, în proprietate privată. Cele mai multe au nevoie de investiții pentru recondiționare, care se face după reguli stricte ale Ministerului Culturii.

”Ne aflăm în inima încăperii impozante a palatului, o încăpere care are 100 mp și 10 m înălțime, cu un șemineu impresionant, de asemenea cu pereți îmbrăcați în lemn, astfel de clădire fiind imposibil de construit în zilele acestea".

Facem un tur al Casei Niculescu Dorobanțu, o clădire impozantă aflată în centrul Bucureștiului. Construcția ei a început în 1911 și a fost finalizată 10 ani mai târziu. Are alura unei catedrale gotice și a aparținut familiei Niculescu Dorobanțu. El era prefect de Ilfov, ea una dintre fiicele Brătienilor.

"Ei au călătorit în Franța pe valea Loarei, s-au inspirat de castelele de pe proprietățile pe care le-au văzut acolo și și-au dorit să aibă și aici o reședință specială, cum nu mai există în țară, de aceea l-au numit pe reputatul arhitect Grig Cerchez să le realizeze o astfel de reședință în stil neogotic francez".

Citește și
conace
Conacele impozante din România au început să își găsească proprietari străini. Cât costă o astfel de proprietate

Proprietatea cu 41 de încăperi este scoasă la vânzare pentru 3,5 milioane de euro, însă viitorul proprietar va trebui să facă investiții serioase.

Monica Barbu: ”Până foarte de curând această nișă a pieței imobiliare era considerată un fel de cenușăreasă a pieței, cu toate acestea a căpătat o vizibilitate din ce în ce mai mare. De când cu pandemia, am început să avem din ce în ce mai multe cerințe și pentru a implementa concepte rezidențiale în cadrul acestor proprietăți, practic lumea și-a dat seama că își dorește spațiu mai mare și interior, și exterior”.

O altă comoară arhitecturală din București scoasă la vânzare este vila Mathilda, construit între anii 1896 -1897 și decorată de artistul Ștefan Luchian.

 

Peste 100 de conace și vile de vânzare în București

 

„Singura femeie care deținea casă și teren în acea perioadă era Mathilda Rădoi. Și-a făcut această casă, holul trebuia mereu să fie primitor, special, pictat de Luchian împreună cu Artachino și Al. Clavel. S-a lucrat foarte repede, pentru că era verișoara lui Luchian și au adus toți prieteni care au ajutat. Totuși să faci aceste picturi murale durează mult, ele fiind inițial pe lemn și după aia au fos puse pe perete”.

Casa se distinge prin stilul arhitectural eclectic.

"Avem picturi cu pasiunile Mathildei, tenisul, cărțile de joc, acolo sunt instrumentul muzical care este o cobză și cu o trompetă, lucrurile acestea simbolizează mai multe lucruri, a avrut prin toate acestea să transmită ceva!".

Vila Mathilda se vinde cu 4,5 milioane de euro. Dar pentru a cumpăra și recondiționa o astfel de casă, banii nu sunt singura provocare.

Eduard Uzunov: ”Trebuie mers la Ministerul Culturii să iei autorizații, apoi vor veni pe timpul șantierului și vă face control. În general sunt clienți și sunt cumpărători care au anumite valori, știu ce înseamnă reala valoare, în care în special sunt colecționari de artă, ori imobile care își cresc valoarea în timp fără niciun fel de discuție”.

Palatul Lugi Cazzavillan, Vila Athanasovic sau Vila cu Platani sunt câteva din cele peste 100 de astfel de proprietăți care își caută proprietari doar în Capitală.

Însă și în împrejurimi sunt multe tentații. Între acestea conacul Niculescu sau conacul Bujoiu, care ar putea fi ușor transformate în pensiuni sau case de vacanță.

În zona Munteniei, vilele și conacele se vând cu un preț mediu de 4.000.000 de euro, fiind cea mai scumpă piață de imobile istorice din țară.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult