Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Disperare pe piața forței de muncă. O firmă de medicamente angajează oameni din shaormerii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Companiile din România sunt disperate să găsească angajaţi. Unii directori recunosc deschis că acceptă pe oricine se potriveşte cât de cât descrierii din fişa postului şi vrea să înveţe la noul loc de muncă.

Specialiştii în resurse umane promit beneficii suplimentare, cum ar fi abonamente de sănătate şi sala de sport, dar şi salarii mai mari decât în anii trecuţi. Cu toate acestea, lefurile sunt încă sub cele din vestul Europei şi cu 40 de procente.

Practic, oricine şi-ar fi putut găsi un loc de muncă la Târgul de Joburi de la Sala Palatului din Bucureşti.

O fabrică de medicamente acceptă până şi persoane cu experienţă în alimentaţie publică, inclusiv angajaţi de shaormerie. 80 la sută dintre proaspeţii salariaţi sunt specializaţi la locul de muncă.

Cătălina Marinescu, manager resurse umane Zentiva: "Recrutarea ne îmbolnăveşte. Suntem disperaţi, oamenii care lucrează în resurse umane caută candidaţi buni şi caută omul potrivit la timpul potrivit."

Citește și
asistat social
Problema de care suferă peste 30% din asistații social. ”Nu prea mă duce capul”

Mare bătaie este însă şi între companiile care produc maşini sau piese pentru industria auto. Sunt căutaţi de la ingineri şi IT-isti până la simpli muncitori. Majoritatea primesc pe lângă salarii şi abonamente la săli de fitness dar şi bani pentru teambuildinguri.

Ema Dobre, HR strategist Group Renault România: "Work from home o zi pe săptămână, suntem conectaţi într-un nou sediu, au asigurare medicală şi foarte multe programe de formare şi specializare."

Situația salariilor din România

Salariile sunt dictate de piaţă şi au crescut în ultimii zece ani. Potrivit INS, de la peste 1300 de lei pe lună în 2009, până la 2500 anul trecut sau chiar 2900 în prima lună a acestui an.

Sunt însă mult mai mici ca cele din Vestul Europei cu excepţia sectorului IT.

Daniela Coman, specialist HR: "Există o mai mare disponibilitate a profilelor pe piaţă. Sunt încă suficienţi oameni, undeva la 30-40 la sută ar fi diferenţa."

O confirmă şi Sanusi, un nigerian care s-a mutat în România pentru că şi-a găsit aici o iubită şi e mulţumit cu un salariu de 500 de euro.

"Salariul în Viena începe de la 1000, 1500 de euro, dar sunt în Europa de Est şi sunt conştient de asta."

Ana Maria Stoica, 31 de ani: "Sper să găsesc jobul perfect pentru ce am nevoie acum. În principiu remote dacă pot, adică de acasă."

La târgul Angajatori de Top sunt disponibile 6000 de locuri de muncă iar astăzi au fost 4000 de vizitatori. Companiile speră să aibă mai mult succes mâine, în ultima zi a evenimentului.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult