Cine sunt cele 5 românce care au primit de la Ambasada SUA premiul "Femei curajoase"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Marele premiu a fost acordat Elenei Calistru, președinte al ONG-ului Funky Citizens.
Funky Citizens aduce o abordare inovatoare şi eficientă a creşterii implicării civice în România, a creşterii numărului de participanţi la alegeri şi a sprijinirii unei democraţii mai transparente, potrivit Agerpres.
Funky Citizens foloseşte tehnologia online pentru a interacţiona cu cetăţenii pentru a-i implica în viaţa publică. Pentru a face mai uşor de înţeles informaţiile complicate, precum legislaţia, Funky Citizens le oferă utilizatorilor instrumente pentru a analiza informaţiile şi a interacţiona cu alţii pe baza acelor informaţii.
Un alt premiu a fost acordat procurorului-şef Ioana Albani - unul dintre principalii inovatori în eforturile de anchetare a infracţiunilor cibernetice.
Ioana Albani a devenit procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în iunie 2016.
Ea a ocupat funcţia de şef al Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul DIICOT timp de peste 13 ani, iar anterior a condus prima unitate specializată în lupta împotriva infracţiunilor cibernetice şi a spălării de bani din fosta secţie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Următoarele câştigătoare ale premiului au fost Daniela Staicu şi Alina Ţiplea, co-fondatoarele MerciCharity, un ONG care oferă îngrijire stomatologică de bază copiilor defavorizaţi.
De asemenea, a mai fost premiată şi Paula Rusu.
Supravieţuitoare a tuberculozei, cu un singur plămân funcţional, jurnalista freelancer Paula Rusu şi-a dedicat viaţa activismului şi informării publice cu privire la modul în care sistemul medical românesc trebuie să abordeze mai bine problema tuberculozei (TBC).
Anterior, Paula Rusu a avut o carieră jurnalistică de succes, inclusiv ca moderatoare şi producătoare TV.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a vorbit despre importanţa premiului şi a muncii femeilor distinse în cadrul ceremoniei.
"Sunt încântat că aţi putut fi alături de noi astăzi pentru a felicita cinci românce care întruchipează munca în folosul concetăţenilor, spiritul de iniţiativă şi, mai presus de orice, curajul", a spus ambasadorul.
Diplomatul a subliniat că, deşi fiecare dintre premiante se ocupă cu probleme diferite cu care se confruntă România, "toate ne inspiră şi ne reamintesc că persoanele hotărâte pot schimba lucrurile şi pot aduce schimbări durabile în comunităţile lor şi în toată ţara".
"Curajul extraordinar înfloreşte în condiţii de intimidare", a spus, în context, Hans Klemm.
El a amintit că pagina Funky Citizens, care este un mijloc de verificare a declaraţiilor publice ale politicienilor, "este foarte respectată, primeşte zeci de mii de vizite directe pe lună, iar în prima jumătate a lui 2017 ajunsese la aproape 3.000.000 de vizualizări unice pe Facebook".
"Ei s-au transformat în cei mai buni experţi în bugete publice şi reguli de achiziţii publice, un domeniu tehnic, neclar, predispus la corupţie, în care puţini oameni doresc să intre. Dată fiind experienţa pe care şi-au creat-o în acest domeniu vital, dar tehnic, ei constituie de asemenea o resursă frecventă pentru jurnaliştii care au nevoie de experienţă completă în bugete publice şi reguli de achiziţii publice", a spus Hans Klemm.
El a dat exemplu campania prezidenţială din 2014, când "Funky Citizens" "s-a numărat printre primele organizaţii din lume care au verificat în timp real declaraţii făcute în timpul dezbaterilor cu candidaţii şi au obţinut peste un milion de vizitatori în cele două runde de votare".
"Curajul şi dedicarea Elenei Calistru faţă de schimbarea în bine a ţării sale aduc cu sine un nivel semnificativ de presiune, însă ea reuşeşte să-şi păstreze şi să transmită o atitudine optimistă. Elena este întotdeauna persoana care găseşte partea bună a unei situaţii şi transmite speranţă", a spus Klemm.
El a subliniat eforturile Elenei Calistru.
"Într-o ţară în care majoritatea oamenilor consideră voluntariatul o pierdere de timp şi susţinerea ONG-urilor drept misiunea guvernelor sau a donatorilor străini, constituie poate cea mai bună dovadă a capacităţilor de lider ale Elenei Calistru, a credibilităţii şi capacităţii unice a organizaţiei sale de a aduce speranţă şi implicare civică în România", a spus Hans Klemm.
La rândul său, Elena Calistru a amintit de disidenta anticomunistă Doina Cornea, care a decedat recent.
"Cred că ea este un model pentru noi toţi", a afirmat Calistru. Totodată, ea a spus că îşi doreşte ca fiecare cetăţean să "îşi facă datoria de a lupta pentru democraţie, statul de drept şi drepturile omului" şi o "guvernare care pune în centru cetăţeanul şi binele comun".
"Uneori se pare că ne luptăm cu morile de vânt, dar trebuie să facem asta", a adăugat Elena Calistru.
Sursa: Agerpres
Etichete: femeie , ambasada SUA , curaj , hans klemm , funky citizens
Dată publicare: 08-05-2018 17:24