Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cine a fost părintele Sorin Paul Grecu, decorat post-mortem de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de decorare post-mortem a părintelui Sorin Paul Grecu, paroh al bisericii ortodoxe "Sfântul Apostol Pavel şi a Tuturor Sfinţilor Români" din East Ham, Londra.  

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a conferit post-mortem Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler părintelui Sorin Paul Grecu în semn de "înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru curajul cu care a apărat libertatea religioasă şi principiile democraţiei, atât înainte, cât şi după evenimentele din Decembrie 1989, precum şi pentru contribuţia semnificativă la coagularea şi sprijinirea comunităţii româneşti din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord".

Pe 7 ianuarie, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a anunţat că părintele Sorin Paul Grecu a murit.

Conform sursei citate, el a fost persecutat de autorităţi în perioada regimului comunist.

"Părintele Sorin Paul Grecu a făcut parte dintr-o ilustră generaţie de absolvenţi ai şcolii teologice româneşti, într-o epocă în care regimul comunist nu respecta dreptul la viaţa religioasă şi a fost înconjurat mereu de oameni dragi care l-au apreciat pentru modelul de slujire a lui Dumnezeu şi de păstorire a sufletelor. În perioada regimului comunist a fost persecutat de autorităţi, fiind unul din preoţii disidenţi neştiuţi, dar care a devenit cunoscut de întreaga ţară în primăvara lui 1990, când a cerut îndepărtarea statuilor lui Petru Groza şi Lenin din Bucureşti, făcând astfel loc Monumentului Victimelor Comunismului, la a cărui dezvelire a şi fost prezent în 2016", a scris la acea dată ambasada.

Citește și
Arsenie Boca
O icoană pictată de părintele Arsenie Boca s-a vândut la licitație cu o sumă uriașă

Părintele Sorin Grecu a luptat pentru demnitatea ființei umane  

De asemenea, Fundația Corneliu Coposu a transmis într-un comunicat citat de Agerpres că părintele Sorin Grecu a luptat pentru ”demnitatea ființei umane”.

”Părintele Sorin Paul Grecu a făcut parte din rândurile celor care au luptat pentru demnitatea fiinţei umane, pentru drepturi şi libertăţi, atunci când regimul comunist nu respecta dreptul la viaţa religioasa.

În perioada regimului comunist a fost persecutat neîncetat de autorităţi, însă admirat şi iubit de credincioşi. Întreaga ţara l-a susţinut şi aplaudat, in primăvara lui 1990, când a cerut îndepărtarea statuilor lui Petru Groza şi Lenin din Piaţa Scânteii devenită Piaţa Presei Libere, unde acum străjuieşte Monumentul Victimelor Comunismului, "Aripi", la a cărui dezvelire l-am întâlnit in mai 2016.” - afirmă reprezentanții fundației.

Cine a fost părintele Sorin Grecu  

Născut in România la Câmpulung, Părintele Grecu a înființat în urmă cu 29 de ani o parohie ortodoxă în Londra, care a funcționat pentru 2 ani în Ilford, apoi până în martie 1997 în Chelsea într-o clădire a British Red Cross, precizează ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii.

Între 1997 și 2012 slujbele au fost săvârșite împreuna cu preoți din biserica greacă din East Ham.

Din 15 noiembrie 2012 până în prezent, Sfintele Slujbe sunt săvârșite numai în limba română, în fiecare duminică.

La înființare, în 1993, parohia a primit numele “Sfântul Apostol Pavel”, iar din luna august 2012, cand IPS Iosif Pop, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, a dăruit Sfântul Antimis, Hramul bisericii a devenit al “Sfântului Apostol Pavel și al Tuturor Sfinților Români”.

”Părintele Sorin Paul Grecu a făcut parte dintr-o ilustră generație de absolvenți ai școlii teologice românești, într-o epocă în care regimul comunist nu respecta dreptul la viața religioasă și a fost înconjurat mereu de oameni dragi care l-au apreciat pentru modelul de slujire a lui Dumnezeu și de păstorire a sufletelor” - mai precizează ambasada.

 

 

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult