Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Centrul Vechi al Capitalei devine șantier. Reparațiile clădirilor istorice mai au de așteptat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Au început reparațiile în Centrul Vechi, însă nu la clădirile istorice, care mai au de asteptat un an, ci la pavaj. Lucrurile nu stau grozav, nici în restul Capitalei. Sunt sute de clădiri care la primul cutremur serios riscă să se facă una cu pământul.

„Atenție, cade tencuiala”. Este semnul pe care ne-am obișnuit să-l vedem în centrul istoric al Capitalei, pe unde trec zilnic mii de oameni.

Turistă: „Este foarte trist să vezi cum aceste minunății de clădiri sunt în stare de paragină”.

Turist: „Singura critică ca turist aici este că, deși înțeleg că pietrele cubice au o valoare istorică, trebuie reparate! Este puțin periculos. Acum 5 minute eram aici și m-am împiedicat de câteva ori”.

Pericol major în caz de cutremur: 400 de străzi vor fi blocate de dărâmături

Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic a realizat o hartă a clădirilor din București cu risc. În cazul unui cutremur major, 400 de străzi vor fi blocate de dărâmături. Adică o suprafață de 14 ori mai mare ca a parcului Cișmigiu. Numai în Bucuresti sunt 2.400 de clădiri încadrate în diferite clase de risc seismic care ar avea nevoie de lucrări de consolidare ori de reabilitare, însă cifra reală ar fi de zece ori mai mare.

Citește și
centrul vechi
Centrul Vechi a început să fie din nou animat de tineri. Bucureștenii au umplut cluburile și terasele

Matei Sumbasacu - Asociația pentru Reducerea Rriscului Seismic: „Clădirile din Centrul Vechi sunt printre cele mai vechi clădiri din București, astfel încât ele sunt foarte vulnerabile din punct de vedere seismic. Trebuie gândit un proiect de consolidare, de regenerare urbană complet, care să includă consolidare sesimică, să includă accesibilizare, siguranță la incendiu, căi de evacuare în caz de incendiu”.

Răzvan Munteanu, director executiv Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic: „Un număr de 380 de imobile care sunt în risc seismic 1, pe lângă aceste 380 de imobile cu siguranță că mai sunt și alte imobile care nu sunt încă identificate, ceea ce înseamnă că în caz de cutremur major, cu intensitate majoră, aceste imobile cad, aceasta este realitatea. Avem un plan pentru 50 dintre astfel de imobile. Estimăm că anul viitor o parte dintre aceste imobile să poată intra în execuție”.

Până atunci, Primăria anunță ca au început reparațiile pe străzile și aleile din Centrul istoric.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult