Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce soluții au fermierii care se luptă să-și salveze recoltele pline de praf. „Dacă ne uităm în jur, peisajul e sinistru”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În timp ce ne bucurăm de o vreme surprinzător de caldă pentru finalul lunii octombrie, să nu uităm că agricultura are mult de suferit.  

Grâul și rapița, culturi importante, n-au răsărit pentru că nu au apă. În loc să fie verzi, câmpurile sunt uscate și acoperite de un nor de praf.

Fermierii se uită lung la câmpurile goale

În unele zone din țară, săptămâna a început și cu 30 de grade Celsius, la umbră. În Teleorman, de exemplu, soarele a strălucit puternic toată ziua și a uscat pământul și așa întărit. Tractoarele ieșite la arat abia se vedeau în norii de praf, iar plugul reușea cu greu să spargă pământul întărit. În lipsa apei, rapița și grâul n-au răsărit, cu toate că unii fermeri au semănat încă de acum o lună.

Marian Popa, un agricultor din Teleorman, se uită lung la câmpul gol. Are 900 de hectare pe care n-a răsărit niciun fir de plantă.

Marian Popa, agricultor: „Cum este gazonul pe stadion, așa ar fi trebuit să fie grâul. Dacă ne uităm în jur, peisajul e sinistru”.

Citește și
asigurari argicultura carton
„Paguba a fost enormă”. Seceta și furtunile de vară i-au convins pe fermieri să își asigure culturile agricole

Pe un teren pe care a fost semănată rapiță, în acest moment al anului, plantele ar fi trebuit să arate altfel. În realitate, pe câmp nu a răsărit nici măcar o singură plantă, iar situația este gravă deja de câțiva ani încoace. Un raport recent al Băncii Mondiale arată că, în 2022, România s-a luptat cu una dintre cele mai severe secete înregistrate vreodată, secetă care a scăzut producția agricolă cu mai bine de un sfert.

Soluțiile pe care le au fermierii

Va fi mai cald decât e normal și în următoarele două săptămâni. Meteorologii spun că vor veni și ploile, însă este nevoie de multă apă pentru ca deficitul din sol să fie acoperit. Între timp, în lupta cu arșita, fermierii caută tot felul de soluții. Cum este, de exemplu, o folie cu care se acoperă solul în încercarea de a menține umiditatea din sol. Un metru costă costă lei.

Andrei Tufan, manager de marketing: „Umiditatea sub folia de mulcire este foarte ridicată. Ne ajută să menținem umiditatea la nivelul solului și cel mai căutat avantaj de către fermieri este că nu lasă iarba să crească”.

O soluție este și o plasă de umbrire, care blochează razele fierbinți ale soarelui și previne pârjolirea legumelor în miezul zilei, atunci când soarele arde cel mai tare.

Ionuț Mitricioiu, administratorul unei companii agricole: „Diminuează intensitatea luminoasă în interiorul solarului, face ca activitatea legumelor să fie în parametri optimi. Diminuează stresul pe care plantele îl resimt. Inclusiv au posibilitatea să diminueze temperatura”.

Și cererea pentru sistemele de irigații a crescut, în special pentru cele prin picurare care limitează pierderile de apă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult