Cât câștigă un sudor în România. Vom avea nevoie disperată de peste 600.000 de lucrători cu înaltă calificare
Your browser doesn't support HTML5 video.
Așa că plătesc din propriul buzunar cursurile de perfecționare pentru ca, în final, să obțină venituri mulțumitoare.
Ervin este tehnician dentar, iar până acum a dat 6.000 de euro pentru diverse cursuri. A deprins tehnici de modelaj digital, placare ceramică ori machiaj de dinți. Și-a dat seama că pentru el facultatea a fost doar punctul de start.
Szocs Ervin, tehnician dentar: „Doar cu cursuri poți ajunge la cunoștințele necesare pentru a lucra, cu materiale noi, cu aparatură și cu tehnologie nouă”.
Silviu a lucrat ca sudor în Italia. Întors acasă, și-a propus să continue să se specializeze pentru a fi cât mai bine plătit.
Silviu Alexandru Sanda, sudor: „Știu două procedee momentan și acesta este mult mai bine cotat ca și salarii. Dacă până acum, în România vorbind, aveam în jur de 5.000 de lei, acum poate ajunge până la 10.000 de lei”.
Puțini își permit însă costurile perfecționării.
Alexandru Vas, director școală de sudură: „O săptămână costă 2.600 de lei, două săptămâni 5.200 de lei, patru săptămâni 10.400 de lei”.
În prezent, potrivit Bancii Mondiale, doar 1% dintre românii care au între 25 și 64 de ani vor să învețe lucruri noi. Mult prea puțini în condițiile în care economia țării noastre va avea nevoie de 600.000 de oameni calificați, până în 2030, atrag atenția specialiștii Centrului pentru Economie și Societate din București.
Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice: „Nu poți să te dezvolți doar din frizerii, jocuri de noroc, comerț. Trebuie cumva să ajungem și în zona aceasta de producție industrială. Dacă în România încep să apară jucători importanți care sunt în căutare de forță de muncă înalt calificată și pe care să îi și remunereze ca atare, cu siguranță că oamenii vor deveni mult mai atenți”.
Și companiile sunt sfătuite să investească în formarea profesională. Deocamdată doar una din 5 are un buget dedicat.