Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Campanie pentru stoparea ”atențiilor ilegale” din școli. Adevărul din spatele fondurilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

În prag de Mărţişor, directorii de şcoli, dascălii şi părinţii vor fi convocaţi la discuţii, în care mai mulţi activişti îşi propun să le aducă aminte că fondul clasei şi aşa-zisele "atenţii" sunt ilegale şi dăunătoare ideii de educaţie.

Promotorii campaniei spun că, de multe ori, părinţilor li se cer bani pentru consumabile, nu pentru că n-ar fi la bugetul local, ci pentru că directorii nu vor să-şi bată capul cu hârtii.

În România, părinţii dau între 50 şi 500 de lei pe an pentru săpun, şerveţele, dar şi daruri pentru fiecare copil pe care îl au la o şcoală sau la o grădiniţă de stat.

Legal, nici n-ar trebui să existe. Şi totuşi, fondul clasei e colectat şi cheltuit pe tot ce şcoala de stat e obligată să asigure: hârtie, săpun, saci de gunoi, spirt şi soluţii de curăţat. Reprezentanţii unui ONG susţin că de multe ori problema nu e că şcolile nu primesc bani, ci că directorii nu îi cer la primarii.

”Andreea Paul, reprezentant ONG: E foarte greu să spui "stop fondurilor clasei" cu fapte, atâta vreme cât şcoala nu se mişcă şi nu depune cerere pentru finanţare la nivelul autorităţilor locale care au fonduri disponibile pentru asta. Reporter: De unde ştiţi că au? Andreea Paul, reprezentant ONG: Pentru au spus-o ei înşişi chiar aici, în sectoarele bucureştene, fonduri necheltuite pentru tonnere, hârtie, hârtie igienică. A spus Curtea de Conturi într-un raport mai amplu, la nivel naţional.”

Anul trecut, din bugetul de stat s-au cheltuit pentru administrarea şcolilor 23,3 miliarde de lei, în timp ce proiecţia era cu 400 de milioane de lei mai mare. Altfel spus, 100 de lei au rămas necheltuiţi pentru fiecare copil înscris în învăţământul de stat. Au plecat în schimb din portofelul părinţilor.

Campania "Școala egală-școala legală" vizează şi cadourile oferite profesorilor.

Codul etic al profesorilor interzice, din 2018, ca dascălii să primească daruri.

La privat, părinţii plătesc şcoala, iar scoala plăteşte săpunul şi hârtia igienică. Dar la stat e clar că nu vom avea educaţie fără contribuţii extra până când nu vor lucra împreună directorii, profesorii şi părinţii. Rămâne de văzut câţi directori vor accepta să fie lipite pe holuri aceste afişe.

Cei contactaţi de noi au spus apăsat că nu au fondul clasei şi nu acceptă atenţii, dar au refuzat să dea public acest mesaj.

Andreea Paul, reprezentant ONG: ”Unul dintre elevii foarte activi se ridică la finalul acelei prezentări şi îi întinde dirigintei un plic. Bani conţinea acel plic! Sigur că m-am cutremurat. Nu avem nicio şansă să îi convingem că nu trebuie să dea şi să ia plicul cu bani! Nu avem cum, de vreme ce an de an începând de la şcoala primară ei au văzut asta la părinţi şi au început să o practice ei înşişi”.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult