Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cafeaua și cacaua, interzise în UE dacă au fost produse prin defrișări. Legea a fost votată în Parlamentul European

Your browser doesn't support HTML5 video.

O lege votată de curând în Parlamentul European stârnește nemulțumiri în rândul comercianților mondiali de cafea și cacao.

Oficialii europeni au interzis vânzarea acestor produse în Uniunea Europeană, dacă se dovedește că pentru producerea lor au fost defrișate pădurile. Fenomenul, care a luat amploare în ultimul deceniu, a pus în pericol comunități întregi afectate de tăierile masive, care au făcut loc culturilor de palmieri, cafea și cacao. În plus, defrișările au intensificat și încălzirea globală, spun oficialii europeni.

Localnic din Guatemala: „Inventează fapte așa încât, acele persoane, să se aleagă cu procese judiciare pe viață. E o formă de a-i aduce la tăcere, să le oprească vocile celor care critică aceste modele”.

Este mărturia unui locuitor din Guatemala, care ne spune că încearcă să își salveze comunitatea asuprită de companii influente, care se extind după bunul plac. Pădurile din jurul satelor au fost tăiate, în unele cazuri și casele au fost doborâte, pentru a face loc culturilor de palmier, pentru producerea uleiului nelipsit din multe alimente. Prin acest coșmar trec milioane de oameni.

Laura Bonciu reprezentantul Greenpeace România: „E vorba de țări care au ca producție principală palmierul, cafeaua, avocado și care, cumva, au început să fie luate de o mafie sau de niște corporații, care au foarte multe de spus în politica locală. Este vorba de lăcomie. Cu cât au mai mult teren pe care să facă aceste monoculturi, cu atât reușesc să scoată mai multe produse și să vândă mai mult, iar comunitățile locale, din păcate, le stau în drum”.

Citește și
neti sandu horoscop
Horoscop 24 iunie 2023, realizat de Neti Sandu. Se poate să ieșiți la cafea cu cineva care vine cu o ofertă de lucru

Suprafața de păduri rase de pe fața pământului, pentru a face loc culturilor agricole, a ajuns să depășească suprafața Uniunii Europene, adică peste 400 de milioane de kilometri pătrați.

Potrivit proiectului, alimente precum ciocolata, cafeaua, uleiul de palmier, carnea de vită, dar și lemnul și cauciucul nu vor mai putea fi comercializate în nicio țară de pe teritoriul Uniunii Europene, dacă au fost produse pe terenuri defrișate sau dacă au dus la degradarea pădurilor. Ca să dovedească acest lucru, companiile trebuie să dețină o așa numită „declarație de digilență”.

Noile reguli au stârnit, însă, controverse în rândul mai multor producători mondiali de cafea și dulciuri, care spun că le este greu să pună în practică cerințele. Asta deși, de-a lungul timpului, s-au angajat să își îmbunătățească singuri lanțurile de aprovizionare în așa fel încât să protejeze natura, dar și locuitorii din zonele în care au producția.

Alin Mituța, europarlamentar în Comisia pentru Agricultură: „Le pune o responsabilitate mare pe umeri și ele nu sunt de acord. Sunt și cazuri care au funcționat până la intrarea în vigoare a acestui regulament și care au arătat că se poate. Doar că trebuie ceva investiții din partea acelor companii, investiții pe care unele dintre ele vor să evite să le facă pentru că înseamnă că își diminuează din profituri”.

Companiile mai au aproximativ un an la dispoziție ca să se pună la punct cu noile reguli. Cei care nu le vor respecta, riscă să fie amendați cu 4% din cifra de afaceri pe care o înregistrează în Uniunea Europeană.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult