Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Brandurile celebre cu fabrici în România, afectate grav de pandemie. Domeniile în care comenzile au scăzut la jumătate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pandemia afectează și brandurile celebre, care au fabrici în România.

Pentru că în multe locuri, de la confecții şi încălțăminte, până la accesorii auto, comenzile au scăzut la jumătate, multe companii au fost nevoite să concedieze din angajați.

Experții spun că 2021 va fi un an de sacrificiu, dar spre final, estimările arată o ușoara creștere a comenzilor, pentru piața de lux din toată Europa.

O fabrică de confecţii din piele din Sebeș are o istorie de peste 25 de ani. Lucrează în sistem lohn, cu alte cuvinte angajaţii produc genţi pentru branduri de lux şi companii celebre. Însă anul trecut producţia a fost afectată serios de pandemie, comenzile au scăzut, iar conducerea a fost nevoită să renunţe la unii salariaţi.

Constantin Chesculescu, manager fabrică: "Marfa în lohn în ultima perioadă în România înseamnă mărci de lux, mărcile de lux sunt asociate cu hoteluri de 5 stele, cu mersul avioanelor, cu mersul vacantelor de lux. Anul 2020 s-a soldat în cazul nostru cu o scădere de 30 la sută."

Citește și
Incendiu service
Incendiu la un service din Capitală. Patru mașini de lux au ars complet

Andra Avadani, director producţie: "În anul 2019 aveam luni consecutive în creştere, livram 5000-6000 de bucăţi pe lună, ceea ce în 2020 nu s-a mai întâmplat."

Şi o fabrică din Albă Iulia care produce, de mai mulţi ani, genţi în sistem lohn a fost afectată de pandemie. Anul trecut, comenzile au scăzut cu până la 40%.

Administratorii uneia dintre cele mai mari firme de încălţăminte din Cluj-Napoca au reuşit, anul trecut, să încheie câteva contracte cu firme de lux din Italia, Franţa, Germania şi Olanda.

Doar aşa au putut să-şi plătească cei peste 100 de angajaţi.

Spera ca anul acesta să îşi poată menţine măcar contractele din 2020.

Călin Oancea, director Clujana: "Părerea mea este ca la acest moment firmele româneşti fără exporturi şi lohn nu vor supravieţui. Sperăm că viaţa va reveni la normal."

Analiştii spun că unele branduri de lux şi-au redus producţia şi cauta ţări unde forţa de muncă este şi mai ieftină.

Liviu Deceanu, lector univ. dr. Facultatea de Studii Economice UBB Cluj: "Deci aceasta îndreptare către statele low-cost, scădere a cererii globale şi deficit de forţă de muncă - toate astea au dus la o evoluţie nefavorabilă a lohn-ului în România."

Sistemul lohn însemnă că firmele private primesc materie primă, modelele şi uneori chiar şi tehnologia de fabricaţie şi livrează produsele finite.

În România se produc creaţii de lux pentru marile case de modă ale lumii. În urmă cu zece ani, ţara noastră era numită croitorul Europei, dar acum multe fabrici s-au închis. Peste 200.000 de mii de oameni lucrează în producţia de textile şi accesorii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult