Beneficiile din școlile profesionale: burse lunare și locuri de practică pentru elevi
Your browser doesn't support HTML5 video.
În cei trei ani de studii, aceştia învaţă diverse meserii în ferme, fabrici sau restaurante. La final, unii se angajează, alţii merg mai departe la seral şi vor să îşi ia Bacalaureatul.
26 de adolescenţi s-au înscris la noua specializare de "mecanic agricol", de la Colegiul Silvic Casa Verde din Timişoara.
Andrei Faur, elev: ”De mic m-au pasionat utilajele, tractoarele, combinele. Eu am auzit de la apropiaţi ca se plăteşte foarte bine, adică nu e ca pe timpuri. Acum sunt condiţii bune, nu mai sunt tractoare vechi şi în căldura, toate au climă, sunt moderne."
Elevii primesc o bursă lunară de 200 de lei de la stat şi una de 400 de lei, de la fermierii care îi vor lua în practică.
Pentru că în vestul ţării este nevoie de mulţi tractorişti, 16 companii agricole susţin financiar scoala profesională. Alexander Degianski, reprezentant fermă: ”Există tractorişti care pleacă de la salarii mai mici, de 6-700 de euro, dar în timpul campaniei pot să ajungă şi la 2-2.500 de euro."
Potrivit planului de învăţământ, în primul an, practica reprezintă 20% din numărul total de ore pentru că în ultimul să fie de 80%. În vacanţe, elevii pot lucra sezonier contracost, iar după terminarea studiilor -se angajează.
Iosif Fekete, elev: ”Îmi place de mult să învăţ meseria, să conduc un tractor, să îl repar. îmi place agricultura în sine, am început să lucrez, toată vacanta am lucrat în agricultură."
În Braşov, 18 investitori privaţi au dezvoltat un program de susţinere financiară cu şcoala profesională germană Kronstadt. Primăria a renovat din fonduri proprii o sală de sport, iar firmele au plătit pentru dotarea atelierelor cu echipamente de ultima generaţie.
La scoala profesională în sistem dual din Braşov învaţă în jur de 900 de copii.
Sursa: Pro TV
Etichete: elevi , bursa , practica , scoala profesionala
Dată publicare: 11-09-2018 22:55