Băutura care a devenit cea mai consumată după bere. „E o creştere de vreo 5 ani”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Iar delicioasa limonadă nu mai este făcută doar după reţeta de bază - apă, miere şi lămâie - ci îmbunătăţită cu diverse arome. Clienţii sunt dispuşi să plătească zeci de lei pentru una picantă sau cu gust exotic, în timp ce importurile de lămâi cresc de la an la an.
Friptă bine sau simplă, lămâia este vedeta băuturilor de vară. Clasică, îmbunătăţită cu mentă şi busuioc, fructul pasiunii, urzică sau un cimbrişor, limonada este tot mai căutată.
O rețetă, de pildă, conţine conţine castravete proaspăt şi coajă de lămâie uşor pârlită. La final lămâia este caramelizată.
La fel de interesantă este şi limonada de trandafir cu ghimbir şi rozmarin. În funcţie de ingrediente, un pahar de limonadă costă de la 8 la 25 de lei.
Stelian comandă pentru terasa pe care o conduce peste 50 de kilograme de lămâi pe zi.
Olaru Stelian manager terasă: ''Chiar vindem mai multă limonadă decât apă plată. Pe locul 1 e berea la draft, apoi limonada şi pe locul 3 apa plată. În weekend vindem 100 de limonade, într-o săptămână 300 de limonade. Am simţit o creştere de 25% pe limonadă faţă de anul trecut.''
În supermarketuri, un kilogram de lămâi cu coaja groasă şi zeamă puţină depăşeşte 8 lei.
Cristian aduce lămâi din străinătate din 2012, iar de atunci cantitatea s-a dublat. Anual vinde peste 300 de tone. La restaurante livrează săptămânal peste 16 tone: ''E o creştere de vreo 5 ani şi e o creştere de 20-25%. Acum este sezon de Turcia şi va începe sezonul de Argentina. La sfârşit de iulie începe Argentina.''
Atenție însă, înainte să comandaţi o limonadă să vă asiguraţi că băutura e făcută din fructe proaspete. Pentru un preţ mai mic, unii administratori au în reţetar diverse alternative la limonadă: piure de fructe, sucuri congelate sau diverse siropuri, care nu doar că nu au acelaşi gust şi aceleaşi calităţi nutritive, dar pot fi şi dăunătoare pentru organism, pentru că în compoziţie au prafuri şi substanţe care imită gustul de fructe şi le dau o valabilitate mai mare.
Cele mai multe lămâi sunt importate din Turcia, Grecia, Argentina ori Spania. Cele argentiniene costă cel mai mult.