Autorităţile vor să instruiască şi să perfecţioneze 4.000 de asistenţii maternali
Your browser doesn't support HTML5 video.
Autorităţile vor să instruiască şi să perfecţioneze 4.000 de asistenţii maternali, care se vor alătura celor 11.000 de angajaţi deja. Toţi vor avea grijă în propriile case, ori în locuinţe maternale, de copii orfani sau abandonaţi. Astfel, autorităţile speră să închidă toate centrele de plasament până pe 1 ianuarie 2021.
Elena este din Iaşi şi, recent, a făcut cerere pentru a deveni asistent maternal. Acum urmează cursuri standard pentru atestare, iar în mai puţin de două luni ar putea avea acasă doi copii din centrele de plasament. Mai are însă nevoie de pregătire pentru a face faţă acestei provocări, spune ea.
Elena: "Pentru a fi ca o mamă adoptivă, de împrumut pentru aceşti copii. şi pentru o stare financiară, o carte de muncă dar pentru că iubim în general copiii şi avem situație''.
Direcţiile de protecţie a copilului din toată ţara caută acum să angajeze 4.000 oameni.
Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iaşi: "Deja sunt cam 30 de cereri pentru a deveni asistent maternal, pe săptămână. Până în 2023 vom angaja 225 asistenţi maternali. Săptămâna viitoare vin de la Bucureşti şi Iaşi, trainerii sunt deja pregătiţi şi vom începe acele cursuri de instruire".
Toţi asistenţii maternali - cu sau fără experienţă - vor urma cursuri de instruire şi informare şi vor fi consiliaţi cum să gestioneze cazurile de abuz şi neglijenţa. Totul este finanţat cu bani europeni, nu mai puţin de 570 de milioane de euro.
Rovana Plumb: ''Toti vor beneficia de cursuri fie prin participarea direct la cursurile tradiţionale, fie prin accesarea unei platforme digitale".
Larisa Dumitriu, psiholog: "Aceste cursuri vor fi necesare asistenţilor maternali pentru a găsi soluţiile potrivite în situaţiile de criza''.
Acum mai trăiesc în centrele de plasament 22 de mii de copii. Dar toţi merită să aibă o casă.
Gabriela Coman, Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului: ''Începând cu 1 ianuarie 2021, centrele de plasament aşa cum le cunoaşteţi nu vor mai exista, toţi copiii lipsiţi de îngrijire părintească vor fi protejaţi fie în adopţie, fie în asistență maternală, fie în case şi apartamente de tip familial".
În prezent, însă, procedura de adopţie este greoaie şi durează mult, dar în Parlament sunt discutate mai multe modificări prin care să fie simplificată.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: cursuri , centru plasament , asistenti maternali
Dată publicare: 19-03-2019 18:20