Artiștii cer ajutoare mai mari de la stat. În ce condiții pot primi mai mulți bani
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cer ca artiștii să fie incluși direct în schemă, nu prin intermediari. Mai mulți semnatari ai scrisorii s-au întâlnit marți cu vicepremierul Raluca Turcan și au cerut un procent mai mare din cele 100 de milioane de euro, alocate de Guvern. Acum le-ar reveni un sfert din sumă.
Schema de ajutor de stat prevede ca Guvernul României va da bani firmelor care organizează evenimente şi spectacole independente.
100 de milioane de euro ar urma să fie împărţiţi prin intermediul ONG-urilor sau firmelor din industria divertismentului şi, potrivit ministerului Culturii, ar trebui să ajungă la toată lumea: tehnicieni, instrumentişti, artişti, cântăreţi.
Banii sunt pentru cei implicaţi în diferite evenimente culturale, de la spectacole şi concerte la librarii şi edituri.
Pentru a beneficia de ajutor de la stat, doritorii trebuie să se înscrie într-un registru special până marți, 25 noiembrie.
Schemă a fost primită cu critici de unii dintre cei mai cunoscuţi artişti din România. Aceştia au semnat şi o scrisoare deschisă.
Semnatarii susţin că perioada de înscriere este prea scurtă. Cer să fie incluşi şi ei în schema de ajutor şi să nu primească banii prin intermediari. Potrivit ministerului Culturii, cântăreţii, de pildă, ar primi 25 la sută din granturile acordate.
Cornel Ilie, VUNK: "Am auzit şi voci care spun, du-te şi munceşte, eu aş vrea să muncesc, dar meseria mea ea fost printre primele blocate. Eu pot să-mi iau chitara şi să mă duc în stradă şi să cânt şi să câştig nişte bani, dar cei care lucrează pentru mine şi pentru alţi artişti care urcă pe scena nu au cum să facă lucrul acesta."
Connect-R: "Zice că din ajutorul ăsta au omis fix piesă importantă, artistul. Şi că lumea are impresia că artiştii câştiga foarte mulţi bani, dar nu e aşa. Au o groază de chestii de plătiţi şi nimeni nu are avion personal."
Paula Seling: "În toată ţara sunt 15 mii de artişti, dintre care sunt câteva nume care se văd şi apar public. Ceilalţi au simţit că le fuge pământul pe sub picioare şi au simţit că nu au din ce să trăiască de pe o zi pe alta".
Paula Seling, Tudor Chirilă, împreună cu alţi reprezentanţi ai artiştilor, au discutat la Guvern cu Vicepremierul Raluca Turcan despre acordarea ajutorului de stat. Mulţumiţi de negocieri, artiştii au făcut la final un selfie pe scările Guvernului.
Raluca Turcan spune că doar artiştii care pot demonstra că au avut activităţi fiscalizate vor putea beneficia de ajutor. Lăutarii, de pildă, care cântă la petreceri fără să plătească taxe de la stat nu vor primi bani.
Raluca Turcan, vicepremier: "Indiferent de cât câştigi în societate, dacă activitatea ta este restricţionată de stat şi ai probleme în desfăşurarea acelei activităţi, nu înseamnă că statul trebuie să te ignore pentru că la un anumit moment ai câştigat mai bine. Cât există o activitate culturală oficială, este luată în considerare în acel registru. Din câte ştiu eu, multe activităţi lăutăreşti nu sunt nici înregistrate, nici fiscalizate."
Discuţii se vor purta şi săptămâna viitoare. Banii vor fi alocaţi în special pentru viitoare concerte, adică vor fi decontate anumite cheltuieli de personal, de organizare. Guvernul ia în calcul să cumpere şi bilete la spectacolele care vor urma în perioada de după pandemie, pentru a-i susţine pe cântăreţi.
Pe viitor ar putea fi ajutaţi şi artişti care în acest moment nu au concerte şi surse de venit, spune Raluca Turcan.
Criteriul de bază va fi numărul de concerte şi bilete vândute în perioada de dinainte de pandemie.
Librăriile, editurile, artiştii, ONG-urile sau firmele organizatoare de evenimente vor putea aplica la granturi mari, de până la 800 de mii de euro, în funcţie de numărul de spectacole şi bilete vândute. Granturile mici vor fi de cel mult 4 mii de euro.