Apar listele cu firmele eligibile pentru programul ”Casa Verde”. La ce trebuie să fie atenți oamenii: ”Toate sunt chinezești”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cum piața este plină de oferte, alegerea potrivită este din ce în ce mai grea. Specialiștii ne recomandă să fim atenți la calitatea produselor și la ce anume include pachetul oferit de instalatori. Dacă luați panouri de calitate slabă și producția de electricitate va fi tot așa.
Pe de altă parte, tot mai mulți oameni interesați de subiect ajung la firme de consultanță cu nedumeriri și întreabă ce echipamente să aleagă. Specialiștii spun că nu țara de proveniență contează, ci calitatea materialului.
Ștefan Ionescu, reprezentat firmă de instalații fotovoltaice: ”Cam toate sunt chinezești, inclusiv ce vine din Germania este chinezesc. Singura diferență este calitatea la care se cere să fie acele piese făcute. În momentul în care cineva oferă 10 ani garanție pentru invertor, calitatea este foarte bună”.
În prezent, pentru un sistem de 3kW, contribuția unei persoane fizice trebuie să fie de puțin peste 2.000 de lei. Crește consumul, cresc și costurile.
Valentin Asandei,reprezentat firmă de instalații fotovoltaice: ”Pentru sisteme de 5kw diferența este undeva la 4 mii și ceva de lei, contribuția beneficiarului. La 8kw este o contribuție de 18- 20 de mii de lei”.
Specialiștii ne recomandă ca, în cazul unei investiții mai mari, să fim atenți ce firme contractăm. Multe au oferte atractive, însă pe terment lung, rezistența materialelor s-ar putea să lase de dorit.
Lucian Toader, reprezentat firmă de consultanță: ”Uitați-vă la istoricul firmei, vedeți de cât timp este pe piață, ce număr de angajați au, ce cifră de afaceri au. Poate fi o ofertă foarte bună, dar în același timp, dacă nu au echipele bune, se vor întârzia instalările. Uitați-vă la lucruri ascunse. Este inclus în ofertă totul? Echipamente de montaj. Poate vă cer costuri suplimentare la împământare sau pot fi diverse lucruri care se adaugă ulterior și inițial nu sunt specificate”.
Între timp, reprezentanții Administraţiei Fondului pentru Mediu au anunțat că vor publica listele cu firmele eligibile pentru programul Casa Verde.
Andrei Antipa, vicepreședinte AFM: ”Dorim ca până la sfârșitul lunii să publicăm listele, astfel încât persoanele fizice să poată alege instalatorii pe care îi doresc. Fiind foarte mulți, vor fi și foarte multe variante. Le sugerăm oamenilor să nu cadă în capcana de a plăti mai mult pentru sisteme decât finanțează AFM-ul și să meargă pe instalatorii care le fac oferte apropiate de suma aceasta”.
Până acum, AFM a finanțat aproape 2.000 de proiecte în ultimii trei ani, prin intermediul programului ''Casa Verde Fotovoltaice''.