Antrenamentele dificile ale scafandrilor militari romani din unitatea de elita. Orice greseala poate fi platita cu viata
Galerie foto
Vorbim despre curajosii care fac parte din subunitatea de elita a scafandrilor militari specializati in detectarea si dezamorsarea minelor si incarcaturilor explozibile. Multi au la activ misiuni in Irak sau Afganistan in care orice greseala putea fi platita cu viata. Dupa ivirea zorilor scafandrii militari trebuie sa gaseasca minele magnetice de antrenament amplasate in larg, in apropiere de Tuzla. Printre militari intalnim si o femeie. O tanara de numai 27 de ani. Mariuta se antreneaza cot la cot cu baietii si de mai bine de un an este scafandru de lupta.
In viata de zi cu zi Mariuta e pasionata de viteza si conduce o motocicleta. Cand imbraca insa hainele militare este cea mai tanara femeie comandant a unei nave.
Mariuta Zbranca, scafandru militar: "M-am ambitionat, m-am antrenat foarte mult caci nu eram pregatita suficient, m-am antrenat aproape un an incontinuu"
Operatiunile scafandrilor militari sunt monitorizate in permanenta de colegii aflati la suprafata. Pericolul la care se expun in misiuni, mai ales atunci cand dezamorseaza bombe sau le cauta, este compensat de frumusetea din adancuri, spun ei.
Mihai Iordache, comandor: "Ni se poate intampla ceva, mai ales cand fortezi nota, cand cauti ceva sub apa, mai ales cand vorbim de dispozitive explozibile"
Pascal Roibu este scafandrul care a descoperit fascinat epavele unor corabii la Sulina sau aeronave scufundate in lacul Siutghiol din Mamaia.
Pascale Roibu, scafandru: "In timpul liber am aceeasi pasiune scufundarea si in decursul timpului am descoperit mai multe epave de corabii, hidroavioane."
Pe 1 octombrie, acesti oameni curajosi sarbatoresc Ziua Scafandrului Roman - eveniment care marcheaza anual infiintarea Centrului de Scafandri din Constanta.