Amenzi usturătoare pentru cei care aruncă brazii de Crăciun la voia întâmplării. Ce poți face cu ei
Your browser doesn't support HTML5 video.
Tomberoanele sunt pline de uscături. Asta, deşi în unele oraşe există centre speciale, în care pomii de Crăciun pot fi reciclaţi.
În Timişoara, deşi firmele de salubritate dispun de centre speciale de colectare a pomilor de Crăciun, cei mai mulţi ajung direct la ghenă.
Timișorean: „Îl duc la tomberon, ce pot să fac cu el. Îl scutur cât pot, să cadă ţepii, adun ţepii frumos, îi duc într-o punguţă şi apoi crengile şi tulpina o duc la tomberon”.
Ruben Latcau, viceprimarul Timișoarei: „O altă opţiune este să îi depoziteze în zona de deşeuri. În funcţie de programul pe care îl avem publicat pe site-ul primăriei, aceştia vor fi colectaţi şi vor fi valorificaţi energetic pentru termoficare. Ceea ce este foarte important este să nu îi scoată din case decât atunci când ştiu sigur că în acea zi va veni maşina să îi colecteze”.
Şi la Oradea, încet-încet, brăduţii de Crăciun şi-au făcut loc pe lângă tomberoane. Înainte să îi arunce, însă, unii oameni i-au înfăşurat în folie sau i-au legat cu bandă adezivă.
Orădean: „Totul constă din bunul simţ al cetăţeanului. Nu trebuie nimeni să-ţi spună să faci aia, să faci aia. Dacă-ţi place să fie ordine la tine-n casă, aşa trebuie să fie şi afară”.
La Cluj-Napoca, locuitorii au două variante: fie îi duc la punctele special amenajate în oraş, fie printr-o programare telefonică cheamă angajaţii firmei de salubritate să ia brazii direct de acasă. Pentru acest serviciu trebuie să plătească 32 de lei pe metru cub.
Nicoleta Pop, expert ecolog: „Oamenii îi pot lăsa la punctele de colectare a deşeurilor, punctele gospodăreşti, cele dintre blocuri, de unde vor fi colectate de companiile de salubritate”.
La Târgu Mureş pot fi duşi la grădina zoologică. Acolo, angajaţii îi folosesc pentru a stimula animalele aflate în captivitate. Anul trecut, de exemplu, pe lângă maimuţe, s-au bucurat de brazi elefanţii, tigrii siberieni, cămilele sau papagalii.
Torok Zsuzsanna, îngrijitor de maimuţe: „Ne-au rămas multe cutii de Crăciun în care punem diferite seminţe, fructe, şi se joacă cu ele. Acest rol are şi pomul de Crăciun care nu este folosit acasă, le dăm animalelor, încercam să ascundem diferite fructe şi legume între crengi, aşa se mişcă mai mult şi se joacă”.
Kopacz Andras, director adjunct la Grădina Zoologică Târgu Mureş: „Suntem în al treilea an în care pereluăm brazii. Sunt preluaţi şi brazii în ghiveci, care pot fi plantaţi în diferite locuri ale grădinii”.
Românii care aruncă brazii la voia întâmplării riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 lei.