Afaceri în creștere la Roșia Montană. Profitul adus din vânzarea de șosete și pulovere din lână
Your browser doesn't support HTML5 video.
Alţii îi ajută pe localnici să aibă succes cu meşteşugurile pe care le practică. De exemplu, şosetele, căciulile şi puloverele din lână făcute de femeile din zonă se vând în toată lumea.
35 de femei harnice din Roşia Montana tricotează manual şosete, căciuli, fulare şi pulovere din lână. De vânzarea lor se ocupă apoi Tică, un tânăr de 25 de ani. Anul trecut, prin truda lor, au încasat peste 40.000 de euro.
Acum 3 ani, Tică a primit nişte de şosete şi le-a vândut pe internet. Pentru că a avut succes, s-a gândit să fabrice la scară largă şi a găsit femei dispuse să îl ajute. Niculina Jeflea, localnică: "Făceam din dragoste, că mie îmi plăceau şosetele."
Tică Darie: "E o mică iniţiativă într-o comună, dar cu potenţial foarte mare."
Iulia şi Adrian au transformat casa bunicilor în pensiune. Pe vremuri, într-una din camere funcţiona o bancă.
"Oamenii veneau aici cu aurul şi îl schimbau în dinamită. Și la magazine oamenii nu mergeau cu bani, mergeau cu aur", spun ei.
Iulia Balint, responsabil pensiune: "Au ajuns la noi turişti din Japonia, India şi foarte mulţi din Europa. Vedem în fiecare an din alte părţi - Bucureşti, Sibiu - care vin şi se stabilesec aici."
Mirela a venit în satul înconjurat de munţii plini cu aur după 10 ani trăiţi în Italia. Acum face săpunuri şi ceaiuri din plantele zonei.
"Valorificam darurile naturii, culegem plăntuţele şi cultivăm şi le procesam", spune ea.
Șapte tineri din sat, dar şi din Cluj, investesc în turism. Până acum, au reuşit să marcheze opt trasee montane.
La începutul anilor 2000, canadienii interesaţi de aurul de la Roşia Montana le-au dat bani localnicilor să părăsească locul. Aproape o mie dintre ei au plecat.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!