Adormirea Maicii Domnului 2020. Ce regulile trebuie respectate la cel mai mare pelerinaj ortodox din Ardeal
Your browser doesn't support HTML5 video.
Zeci de poliţişti şi jandarmi fac şi ei ultimele pregătiri pentru respectarea măsurilor de siguranţă. Chiar dacă iniţial autorităţile au decis că nu sunt permise corturile în curtea mănăstirii, regulă s-a schimbat şi au fost amenajate zone speciale de campare.
Ca să întâmpine sărbătoarea dedicată Sfintei Maria, o femeie din Bistriţa a venit la Nicula cu trenul, dis de dimineaţă. A instalat cortul la marginea pădurii şi e pregătită cu provizii pentru 3 zile, ca să reziste fără probleme. Spune că esenţială este starea de rugăciune, hrană pentru suflet.
Floarea Fetti, pelerin: Eu o să stau până sâmbătă, până sâmbătă la ora 11 ca atunci reîntorc înapoi acasă la Bistriţa. Eu vin cam de 15-20 deani aici, la mănăstirea asta.
Acest bărbat a venit din Vrancea, împreună cu familia sa. Este al treilea an în care vine pentru a se ruga Icoanei de la Nicula, veche de sute de ani, pe care o consideră făcătoare de minuni.
Ion Dorinel, pelerin: Speram să fie bine, să fie linişte aici, să menţină o distanţă socială, înţeleagă şi pelerinii acre merg, care vin aici. Reporter: E diferit faţă de anii trecuţi? Ion Dorinel, pelerin: Da, normal că e mai diferit, lumea e mai puţină, anul trecut pe timpul ăsta era plin aici, foarte multă lume era anul trecut pe timpul ăsta.
Adormirea Maicii Domnului 2020. Regulile care trebuie respectate
Pentru a evita aglomeraţia, unii au venit din timp să se închine Maicii Domnului. Precauţi, oamenii încearcă să respecte toate regulile.
Femeie: Am venit astăzi pentru a evita aglomeraţia şi ştiţi ce e aici întodeauna la Nicula. Am preferat să vin astăzi ca să nu fie aşa mare aglomeraţie.
Autorităţile şi reprezentanţii Mitropoliei au organizat circuite speciale pentru pelerinii care se vor pune la rând să ajungă în faţa icoanei Maicii Domnului. Credincioşii vor respecta distanţa între ei şi nu vor mai atinge icoana.
Pantelimon Mocan, protosinghel: Prefectura din Cluj-Napoca a dat nişte legi să spuneam aşa, pentru desfăşurarea hramului, cele clasice: cu distanţare, cu purtarea măştii obligatorie, cei care nu au, li se vor oferi gratuit din partea jandarmeriei la intrarea în mănăstire şi faptul că nu vom mai putea da mâncare oamenilor organizat, aşa cum era stabilit.
În curtea mănăstirii sunt deja ambulanţe şi medici care să ofere ajutor în caz de nevoie.
Andrei Biriș, purtător de cuvânt ISU Cluj: Au fost luate măsuri să se poată face un triaj şi să separe persoanele care prezita simptome şi cele care nu prezintă simptome. Noi avem în acel punct medical avansat, personal medical din partea Unităţii de Primirii Urgente a SMURD Cluj precum şi din partea SAJ.
Peste 170 de jandarmi, poliţişti, pompieri şi voluntari vor fi în misiune pe toată durata pelerinajului.
Adormirea Maicii Domnului 2020. Semnificații
Creștinii sărbătoresc, în fiecare an, 15 august, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe.
Această sărbătoare comemorează moartea, învierea și slăvirea Maicii Mântuitorului, care „a fost luată” de Dumnezeu în împărăția cerească a lui Hristos în deplinătatea vieții ei sufletești și trupești.
Tradiția spune că Sfânta Maria, simţindu-şi apropierea sfârşitului vieţii pământeşti, s-a aşezat în casa ei din Grădina Ghetsimani, pe un pat, aşteptând mutarea către Împărăţia Fiului ei, Mântuitorul Iisus Hristos.
Sfinţii Apostoli, care erau împrăştiaţi în toate părţile lumii cunoscute în vremea aceea pentru a propovădui Evanghelia Mântuitorului Hristos, au fost aduşi în chip miraculous la Ierusalim, pentru a fi alături de Maica Domnului şi a-i aşeza trupul în mormânt. Pentru că dintre Sfinţii Apostoli lipsea Toma, atunci când acesta a ajuns la Ierusalim, după trei zile, el i-a rugat să-i fie deschis şi lui mormântul, pentru a o vedea încă o dată pe Maica lui Hristos.
Fiindu-le milă de el, Sfinţii Apostoli au deschis mormântul Maicii Sfinte, însă au văzut că, prin minune, mormântul era gol. Au cunoscut astfel că Maica Domnului se înălţase la ceruri, potrviit crestinortodox.ro.
Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, deşi mărturii despre existenţa ei nu avem decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu, cultul ei cunoscând de atunci o foarte mare dezvoltare.
Locul de origine al sărbătorii este probabil Ierusalim, Oraşul Sfânt, unde se păstrează până astăzi, în apropierea Grădinii Ghetsimani, mormântul Maicii Domnului şi biserica zidită pe acest mormânt. În spatele mormântului Maicii Domnului din această biserică este pusă la închinare pentru pelerini icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, cunoscută sub numele de Ierusalimitissa.
Praznicul Adormirii Maicii Domnului se bucură de o mare cinstire în rândul credincioşilor, având o perioadă de două săptămâni de post, înaintea sărbătorii, ca perioadă de pregătire duhovnicească pentru acest eveniment sfânt din viaţa Maicii Domnului.
Adormirea Maicii Domnului 2020. Obiceiuri şi tradiţii
Sărbătoarea Sfintei Marii aduce cu ea o serie de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii.
În această zi, în Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri.
Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.
Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.
În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.
Printre superstiţiile legate de Sfânta Maria Mare se resăsesc şi cele legate de foc. În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.
Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.
Această sărbătoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări. Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate, scrie News.ro.
De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate care doresc să îşi găsească ursitul trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.
De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.
În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea. Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.
În data de 15 îşi schimbă bărbaţii pălăria cu căciula, iar cei care mai sunt văzuţi cu pălăria după această dată sunt luaţi în râs de către ceilalţi săteni. Tot acestora le este interzis să doarmă pe prispa casei, ori în târnaţ în această zi.
Bătrânii satelor transilvănene cred şi în zilele noastre că dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii toamna va fi lungă şi călduroasă.
De asemenea, în această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să mergi înapoi, întrucât atragi tristeţea Maicii Domnului. O altă superstiţie legată de ziua Adormirii Maicii Domnului spune că nu este bine să se aprindă focul în sobă, acesta fiind un gest care atrage boala şi ghinionul.
În această zi, multe biserici şi mănăstiri din ţară îşi sărbătoresc hramul.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: tradiții , obiceiuri , pelerinaj , sfanta maria , manastirea nicula , sfanta maria mare
Dată publicare: 13-08-2020 17:31