Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Adolescenții din România învață cum să se protejeze în mediul online

Your browser doesn't support HTML5 video.

În era informației, adolescenții din România învață cum să se protejeze în mediul online și să nu pice în capcana știrilor false. Google și o asociație din Marea Britanie au lansat un proiect pilot de educaţie digitală.

Ei le arată elevilor de la un colegiu din Oradea cum să se ferească de pericole pe internet.

Specialiștii îi îndeamnă pe elevi să citească aceleași informații din mai multe surse, astfel încât să le fie mai ușor să își dea seama dacă site-ul pe care îl urmăresc conține o eventuală manipulare sau detalii false.

Adelina Dragomir, manager de proiect: "Deși mediul online este foarte ofertant, dorim o educație digitală a elevilor de liceu de la cele mai fragede vîrste, pentru ca ei să poată discerne lucrurile reale de cele false."

Adrian Niță, profesor: "Se confruntă cu tot felul de pericole, atacuri la conturi, intrat pe site-uri care nu sunt recomandate lor."

Citește și
Facebook
Cel mai citit ziar din Brazilia şi-a retras conţinutul de pe Facebook. Acuzațiile aduse platformei

Adolescenții mai învață cum să identifice discursurile instigatoare la ura sau efectul de "camera cu ecou", adică aceeași idee repetată în fel și chip în mediul online.

Cristi: "Sunt o grămadă de știri false, de echo chambers, despre care am învățat cum să gestionăm întâlnirea cu astfel de grupuri sau de articole."

Diana: "O să ne ajute pe viitor să nu intrăm în paginile greșite."

Un alt pericol prezent pe internet este și bullying-ul.

Alex Cozma, Youtuber: "La început nu știi exact cum să te comporți cu ei, nu știi ce să faci și iese răul și din tine, poți să încerci să vezi de unde vine, care-i problema. În 95 la sută din cazuri poți să ajungi la o înțelegere."

Cursul de educație digitală, lansat de cei de la Google și susținut de o asociație din Marea Britanie, este organizat în premieră în România. Momentan doar elevii Colegiului Național Emanoil Gojdu din Oradea beneficiază de el.

La final, cursanții vor dobândi o "cetățenie digitală" și vor putea preda și ei, la rândul lor, lecții despre cum se pot proteja utilizatorii în mediul online, ca să evite știrile false, escrocii sau hackerii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult