Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Activiștii de mediu au găsit soluția împotriva atacurilor urșilor: gardurile electrice

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ministrul Mediului a declarat că ursul care a atacat doi ciobani din Harghita va fi „extras” și conform noii ordonanțe de urgență „vor fi aplicate măsuri” ca astfel, de incidente să nu se repete.

Între timp activiștii pentru protecția animalelor au găsit soluția ca stânele să nu mai fie atacate.

În Bihor, de exemplu, peste 150 de ciobani au primit garduri electrice care par să ajute și câinii ciobănești din partea activiștilor pentru protecția animalelor.

Ecaterina are peste 200 de oi într-o stână din Padiș, județul Bihor. În fiecare an, sălbăticiunile îi împuținau sistematic mioarele. Numai anul trecut, de exemplu, a pierdut șapte exemplare. Dar după ce și-a montat gardul electric, n-a mai avut deloc pagube și, cel mai important, poate să doarmă liniștită.

Ecaterina Sala: ”Vine noaptea, toată noaptea câinii nu le dă pace, el vine, pleacă pe-acolo. Dacă vine, dă în gard."

Citește și
urs
Un bărbat din Alaska s-a luptat timp de o săptămână cu un urs grizzly într-o cabană izolată

Activiștii au încercat să ajute cât mai mulți ciobani cu câini ciobănești și garduri electrice, ca pe viitor alte conflicte grave să nu mai apară: "Pentru a fi eficient împotriva carnivorelor mari și a le ține la distanță, se pune pe minim, minim trei fire, ideal ar fi 4-5"

Cristian Papp - WWF România: "Atacurile au loc în continuare, însă pagubele care au loc au fost reduse foarte mult. Astfel că, dacă se combină garduri electrice cu câini specializat la stână, se poate ajunge la o eficiență de peste 90%. Și asta s-a raportat în toate țările care folosesc astfel de sisteme."

Alin Moș, director Administrația Parcului Natural Apuseni: "Creează acea barieră cu care animalul, dacă se învață, va încerca să o evite și, ca atare, aceste atacuri vor scădea și în intensitate."

Activiștii acuză Ministerul Mediului că a dat ultima ordonanță de urgență - prin care se permite împușcarea rapidă a urșilor considerați periculoși - fără a face, în prealabil o prevenție, așa cum a promis în urmă cu un an.

Livia Cimpoeru, specialist comunicare WWF România: "Considerăm că este de datoria statului român să subvenționeze aceste măsuri de prevenție împotriva atacurilor carnivorelor mari. Acest lucru a existat, la nivel declarativ, cel puțin. Însă acest lucru a rămas doar în faza de proiect."

Un gard electric costă aproximativ 500 de euro, iar o pereche de ciobănești mioritici 300 de euro. Activiștii vor să ducă proiectul lor și la alte stâne din țară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult