Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A murit pacientul cu arsuri grave, dus în Belgia după ce a fost plimbat la trei spitale

Your browser doesn't support HTML5 video.

Românul transferat cu greu în Belgia, după ce a suferit arsuri grave în urma unui accident de muncă și nu a putut fi tratat în țară, a murit.

Medicii specialiști care au încercat să-l salveze acolo au declarat că pacientul a fost adus cu trei bacterii și o infecție intraspitalicească, iar rănile nu îi fuseseră curățate. Ministrul Sănătății anunță că va trimite corpul de control în cele trei spitale în care a fost tratat înainte să fie trimis în Belgia.

Bărbatul electrocutat în urmă cu aproape o lună la Constanța şi transferat în Belgia după nouă zile a ajuns în străinătate în stare gravă şi cu multiple infecţii. În plus, rănile îi fuseseră toaletate superficial. Cauza decesului a fost un şoc septic, spune chiar medicul român care l-a trata acolo, Ciprian Isacu.

Dr. Ciprian Isacu, medic la Grand Hôpital de Charleroi, Belgia: „A venit infectat. Orice ars se infectează. Problema e că aceștia erau trei germeni, mulţi, rezistenți la care s-a mai adăugat o ciupercă. Am încercat tot ce e omenește posibil. Teoretic n-ar fi trebuit să ia atâtea”.

Ministrul Sănătăţii va trimite corpul de control în cele trei spitale în care a fost tratat bolnavul: la Constanța, la Iaşi şi la Spitalul Floreasca.

Citește și
incendiu, Matei Balș
Medicii legişti au stabilit cauzele morţii victimelor incendiului de la Institutul „Matei Balș”

Reprezentanţii spitalului din Constanța susţin că pacientul nu s-a infectat la ei.

Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Constanța: „Au fost recoltate culturi conform protocoalelor. Menţionăm că pe mediile de cultură nu s-a dezvoltat flora patogenă”.

Conducerea Spitalului din Iaşi a refuzat să facă declaraţii, în vreme ce reprezentantul Spitalului Floreasca susţine că la ei a ajuns deja infectat.

Dr. Bogdan Opriță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca: „În momentul în care un pacient este admis, i se recoltează culturi. Eu ştiu că au ieşit mai multe pozitive la mai mulţi germeni, deci e posibil să se fi infectat în spitalul anterior”.

Pe 20 ianuarie, bărbatul de 52 de ani s-a electrocutat la locul de muncă şi a fost internat la Spitalul judeţean din Constanța. Medicii au cerut transferul la o clinică specializată, așa că o zi mai târziu ajungea la Iaşi. După evaluarea arsurilor, doctorii ieşeni au solicitat să fie trimis la o clinică din străinătate. Conform ordinului 2063 emis anul trecut, care vizează acest tip de pacienţi, responsabilitatea se mută la Ministerul de Interne, la Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, care timp de cinci zile a căutat loc în clinici de mari arşi în Europa.

Raed Arafat, șeful DSU: „S-a încercat peste tot să găsim loc. Am încercat la Viena, la Gratz, în Germania. Nu s-a găsit loc”.

Dr. Ciprian Isacu, medic la Grand Hôpital de Charleroi, Belgia: „Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă susţine că au primit negaţii şi n-a găsit un loc în Europa și nepoata lui (n.red. - a victimei) cum a găsit la mine în prima zi în care m-a sunat?”

Pe 25 ianuarie, medicii au primit acceptul clinicii din Belgia după intervenţia familiei, iar pe 27 s-a încercat prima misiune de transfer care a eşuat din cauza vremii. Pe 28, pacientul a fost urcat în avion şi a plecat spre Belgia, însă a aterizat la Timişoara pentru alimentare. Apoi avionul s-a defectat şi nu şi-a putut continua cursa către Bruxelles.

Raed Arafat, șeful DSU: „La Timişoara, după alimentare, în cursul decolării, sistemul de presurizare n-a funcţionat. Pilotul a luat decizia corectă de a se întoarce şi a primit dispoziţia să vină către Bucureşti”.

Mihaela Ganea, soția bărbatului: „Angajatorul a plătit ca să-l primească mai repede la clinica din Blegia”.

Întors la Bucureşti, bolnavul e internat în secţia de arşi de la Floreasca. Abia pe 29 ianuarie ajunge în Belgia, după nouă zile de la accident.

Dr. Ciprian Isacu, medic la Grand Hôpital de Charleroi, Belgia: „Singura chestie pe care pot să o spun e că dacă ar fi ajuns mai repede, poate avea o șansă. E a câta oară când primesc numai eu pacienți în stilul ăsta? Ce aţi făcut din 2015 până acum?”

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: „În această săptămână voi prezenta situaţia reală din România a tratării marilor arşi. E mai rea ca în 2016. Sunt mai puţine paturi, au fost paturi desfiinţate, respectiv investiţii amânate la nesfârşit. Sunt patru centre de arşi care aveau finanţare prin Banca Mondială încă din 2015. S-au tăiat panglici după care nu s-au mai alocat bani şi nu s-au mai luat nici măcar autorizaţii. Centrele de arşi din România nu au autorizaţii”.

În toată ţara există doar 20 de paturi destinate pacienţilor cu arsuri, iar acest caz ne demonstrează o dată în plus ca ţara noastră n-are soluţii pentru cei în stare gravă. După incendiul de la Colectiv, fiecare ministru a desenat planuri şi a promis. Azi, după cinci ani, marii arşi mor cu zile. Un centru de execelență care să îi trateze trebuie construit urgent, pentru că asta aşteaptă oamenii de la un minister care se vrea a fi al Sănătăţii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult