A început anul universitar. Numărul studenților scade anual, pentru că sunt mai puțini liceeni care iau bacalaureatul
Your browser doesn't support HTML5 video.
Aproape toate universitățile au început cursurile, însă cu mai puțini studenți. Numărul lor scade anual, pentru că sunt mai puțini liceeni care iau bacalaureatul, iar unii dintre cei admiși pleacă la studii în străinătate.
La festivităţile de deschidere a anului universitar, cei mai mulţi participanţi au fost bobocii. Cu un pahar de cafea în mână și îmbrăcaţi fistichiu, tinerii studenţi de la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti erau emoționați.
Studentă: „Ador stilul steampunk, în general. Şi am zis să vin puţin atipic astăzi.”
De altfel, această universitate este foarte căutată în ultimii ani. Tinerii preferă arhitectura sau designul interior.
Studentă: „Toată lumea spune că e o facultate foarte grea, dar, ca în toate domeniile, 1% inspiraţie, 99% transpiraţie”.
Reporter: Ce îţi doreşti să faci după aceea?
Studentă: „Aş vrea să devin un arhitect de succes.”
Student: „Visul oricărui arhitect este să aibă cabinetul lui şi să fie independent.”
La Facultatea de Medicină, unde concurența este mare în fiecare an, amfiteatrul a fost plin de studenţi şi profesori.
Rareș Secu, student: „Astăzi, semnăm prima pagină a unui angajament continuu, prin care ne dedicăm societăţii şi sănătății publice, pe care le vom servi din perspectiva celei mai nobile meserii, aceea de medic.”
Campusurile studenţeşti au prins şi ele viaţă. Cele mai multe au taxele mărite pentru cazarea în cămin. În unele locuri, responsabilii au anunţat deja primele măsuri pentru a reduce consumul de energie. O parte din cursuri se vor desfăşura online în sezonul rece, iar în camere, studenţii nu mai au voie să folosească fără limită plitele şi caloriferele electrice.
Însă numărul studenţilor de la noi este în scădere, de 10 ani încoace. De la aproape 540.000 în 2012, anul trecut au fost 400.000 Sunt mai puţini elevi care iau bacalaureatul, iar dintre aceştia, mulţi aleg universitățile din străinătate. Alţii nu mai vor să meargă la facultate după ce termină liceul.