2 milioane de români muncesc pe cont propriu. Avantajele și riscurile unui freelancer
Your browser doesn't support HTML5 video.
Avantajele ar fi că au scăpat de şefi şi au program flexibil, însă nu au un venit constant ca un salariu, deoarece clienţii pot să nu apară în fiecare lună.
Codruța face design interior de şase ani. Lucrează pe cont propriu de când a terminat facultatea. Câştigurile sunt bune, spune ea: aproximativ 2.000 de euro pe lună.
Codruta Ghiran, arhitect: "Îţi faci programul cum vrei tu, dar practic ai clienţi şi spun eu că ai mai mulţi şefi şi se impune să ai o autodisciplină."
În acelaşi birou lucrează şi Raluca. De 3 ani face fotografii pentru designeri şi reviste şi lucrează mai mult de 8 ore pe zi.
Raluca Ciornea, fotograf: "Trebuie să facem şi partea de marketing şi contabilitate, sunt multe domenii pe care trebuie să le ştii, nu se opreşte totul la partea de creare de conţinut vizual."
Mai simplu este pentru Andra, specialist în marketing, care îşi găseşte clienţi din străinătate pe platformele dedicate freelancerilor.
Andra Lazăr, expert digital marketing: "Freelancingul m-a ajutat să călătoresc, am petrecut câteva săptămâni în Londra şi 6 luni în Asia."
În România erau, în 2017, peste 1,7 milioane de freelanceri, pe locul 8 în Europa, după Turcia, Polonia, Germania sau Marea Britanie. Conform Eurostat, 38% dintre ei spun că muncesc pe cont propriu pentru că nu şi-au găsit altfel de lucru. 17% dintre ei întâmpină însă dificultăţi financiare, iar 18% au avut un an fără niciun client.
Mihai Pop, antreprenor: "Freelancingul este o metodă foarte bună de colaborare în momentul acesta, pentru că aşa oamenii livrează, în momentul în care livrează materialul îşi iau banii, toată lumea este fericită fiecare îşi plăteşte taxele la stat pe cont propriu şi termenele de livrare sunt mult mai rapide."
Cristina Pavel, angajator: "Cred că principalul avantaj este acela de a avea mai mult timp liber."
Andrei Peter, Asociaţia Freelancerilor din România: "Până în 2020 ne aşteptam să reprezinte 40% din piaţa muncii, adică avem studii care ne-au arătat că aproape o treime din companii îşi fac strategia de resurse umane bazată pe poziţia de freelancer."
Din păcate însă, România nu are o formă legală pentru angajaţii pe cont propriu. Pentru a-şi desfăşura activitatea, oamenii trebuie să îşi deschidă firme ori să fie persoane fizice autorizate. În Statele Unite ale Americii, unde sunt peste 30 de milioane de freelanceri, există încă din 1980 o lege care îi ajută să îşi desfăşoare activitatea mult mai uşor.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!